Európska komisia uvažuje o zvýšení povinných rezerv plynu

NETKY.SK • 16 Máj 2014, 16:55 • 2 min
Európska komisia uvažuje o zvýšení povinných rezerv plynu

ATÉNY - Európska komisia (EK) uvažuje o tom, že v reakcii na ukrajinskú krízu navrhne, aby členské štáty Európskej únie zvýšili objem rezerv plynu s cieľom zlepšiť energetickú bezpečnosť.

slovakia

left justify in out

Povedal to v piatok eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger. "Naše služby uvažujú o revízii smernice o zásobách zemného plynu s cieľom zvýšiť minimálny objem povinných zásob zemného plynu na úroveň 50 až 60-dňovej spotreby z 30-dňovej spotreby," povedal Oettinger po schôdzke ministrov energetiky členských štátov EÚ.

 

Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil zastavením dodávok plynu Ukrajine, ak neuhradí svoje dlhy, hoci ruský minister energetiky Alexander Novak v piatok povedal, že urovnanie sporu medzi Kyjevom a Moskvou je možné. Štátom kontrolovaný ruský exportér plynu Gazprom žiada, aby Ukrajina za júnové dodávky plynu zaplatila vopred, keďže dlh Kyjeva za ruský plyn stúpol na 3,5 mld. USD. Rusko pokrýva zhruba tretinu európskej spotreby plynu, pričom takmer polovica jeho vývozu prechádza cez Ukrajinu. 

 

(1 EUR = 1,3696 USD)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies