Európska komisia udelila šiestim výrobcom liekov pokutu 428 miliónov eur

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 14:06 • 2 min
Európska komisia udelila šiestim výrobcom liekov pokutu 428 miliónov eur

BRUSEL - Európska komisia (EK) udelila pokutu šiestim výrobcom liekov, vrátane francúzskej firmy Servier a izraelskej Teva, v celkovej výške 428 miliónov eur za to, že blokovali vstup lacnejších generických liekov na trh.

slovakia

left justify in out

Ide v poradí už o tretie sankcie proti dohodám vo farmaceutickom priemysle, v ktorom výrobcovia drahších značkových liekov platia producentom neznačkových generík, aby zdržali ich uvedenie na trh.
   

"Servier mal vypracovanú stratégiu, v rámci ktorej systematicky kupoval všetky konkurenčné produkty, aby zabezpečil, že sa nedostanú na trh," vyhlásil eurokomisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia a dodal, že takéto správanie je nezákonne a bráni konkurencii.
     

Podľa komisie dohody firmy Servier s výrobcami generík mali za cieľ ochrániť pozíciu jej najpredávanejšieho lieku na vysoký tlak perindopril na trhu v 28-člennej Európskej únii (EÚ).
     

Servier, druhý najväčší výrobca liekov vo Francúzsku, dostal najvyššiu pokutu 331 miliónov eur a svetová jednotka vo výrobe generických liekov Teva dostala pokutu 15,57 milióna eur. Ďalšími vinníkmi, ktorým komisia vymerala peňažný trest, sú firmy Unichem a jej dcéra Niche, ďalej Matrix, ktorá je známa skôr pod názvom Mylan Laboratories, a slovinské spoločnosti Krka a Lupin.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona