Európska komisia: Tempo presídľovania utečencov v rámci EÚ nie je dostatočné

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 15:36 • 2 min
Európska komisia: Tempo presídľovania utečencov v rámci EÚ nie je dostatočné

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes vydala správu o vykonávaní dočasného mechanizmu núdzového premiestňovania a európskeho systému presídľovania utečencov. V správe sú zhrnuté problémy a odporúčania na zlepšenie vykonávania týchto programov.

slovakia

left justify in out

Komisia pripomenula, že vlani, so zámerom vyriešiť súčasnú migračnú krízu, prišla s návrhom premiestniť 160.000 utečencov, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu. Tí majú byť v rámci princípov solidarity presunutí z členských štátov vystavených migračnému tlaku do iných krajín EÚ podľa schémy dohodnutých národných kvót.

 

Komisia zároveň v snahe preukázať solidaritu aj s krajinami mimo EÚ, ktoré sú tiež vystavené migračnému tlaku, odporučila vytvoriť európsky systém presídľovania pre 20.000 žiadateľov o azyl.

 

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos pripomenul, že členské štáty EÚ sa zaviazali k relokácii 160.000 utečencov, ktorí potrebujú právnu ochranu.

 

"Humanitárna situácia v Grécku je každým dňom naliehavejšia a je nevyhnutné, aby členské štáty splnili svoje sľuby a zabránili ďalšiemu zhoršeniu situácie utečencov v Grécku. V nadchádzajúcich dňoch a týždňoch musí byť premiestnených oveľa viac ľudí ako doteraz," zdôraznil Avramopulos. Podľa neho musia členské štáty okrem kvót poskytnúť aj alternatívne bezpečné a legálne trasy do Európy pre osoby, ktoré potrebujú medzinárodnú ochranu a musia tiež preukázať solidaritu s tretími krajinami zasiahnutými utečeneckou krízou tým, že zintenzívnia úsilie v oblasti presídľovania.

 

Do 15. marca bolo z Talianska a Grécka premiestnených len 937 žiadateľov o azyl. Komisia uviedla, že rýchlosť transferov nie je uspokojivá, aj keď prvé marcové týždne (premiestnenie 287 osôb) dokázali, že premiestňovanie môže prebiehať rýchlejšie, ak sa členské štáty skutočne v tejto veci angažujú.

Najzávažnejším faktorom, ktorý spôsobuje spomalenie tohto procesu, je nedostatok politickej vôle zo strany členských štátov. Tie podľa EK musia v tomto smere podniknúť rozhodné kroky, lebo celkový počet osôb, ktoré sú pripravené na premiestnenie, je oveľa vyšší ako počet miest prisľúbených členskými štátmi.

 

Pre splnenie záväzkov v rámci mechanizmu premiestňovania by bolo treba premiestniť minimálne 5600 utečencov mesačne. Komisia vyzvala, aby sa do termínu predloženia nasledujúcej mesačnej správy dokončilo premiestnenie najmenej 6000 osôb a vzhľadom na závažnosť celkovej situácie požaduje zvýšenie tempa premiestňovania tak, aby sa do termínu predloženia tretej mesačnej správy, v máji, dokončilo premiestnenie najmenej 20.000 osôb.

Vo svojej dnešnej správe EK požiadala členské štáty, aby prisľúbili viac miest a skrátili čas potrebný na vybavenie žiadostí azylantov. Preferencie pre výber utečencov by mali krajiny používať len na zdokonalenie výberového procesu v záujme lepšej integrácie dotknutých osôb a nie ako dôvod na odmietanie žiadostí o premiestnenie.

 

Komisia zároveň vyzvala Grécko a Taliansko, aby zvýšili svoje úsilie zamerané na systematické bezpečnostné kontroly a kvalitu informácií zasielaných členským štátom. Obe krajiny by mali posilniť svoju prijímaciu kapacitu, zabrániť útekom kandidátov na relokáciu a zlepšiť postupy pre premiestnenie maloletých bez sprievodu.

 

Na základe informácií od členských štátov a pridružených štátov v rámci dublinského systému bolo do 15. marca v 11 európskych krajinách presídlených 4555 vysídlených osôb s nárokom na právnu ochranu. Väčšinou išlo o Sýrčanov s táborov v Jordánsku, Libanone a Turecku.

 

Komisia tiež upozornila, že členské štáty by mali pokračovať v práci na dobrovoľnom systéme prijímania sýrskych utečencov z Turecka z humanitárnych dôvodov, v súlade s jej návrhom z 15. decembra 2015.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona