Európska komisia schválila pomoc pre Duslo Šaľa

NETKY.SK • 7 Január 2015, 14:36 • 2 min
Európska komisia schválila pomoc pre Duslo Šaľa

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) v utorok schválila štátnu pomoc vo výške 58 miliónov eur pre spoločnosť Duslo, a. s. na modernizáciu výroby amoniaku v Šali.

slovakia

left justify in out

Komisia podľa svojho vyhlásenia dospela k záveru, že pozitívne účinky opatrenia na zamestnanosť a hospodársky rozvoj jednoznačne prevažujú nad akýmikoľvek potenciálnymi negatívnymi účinkami na hospodársku súťaž. Spoločnosť Duslo investuje celkovú sumu 310 miliónov eur. Projekt by mal umožniť zachovanie približne 1 800 pracovných miest v závode a stoviek ďalších pracovných miest v spoločnostiach, ktoré sú dodávateľmi závodu, v jednom z najmenej rozvinutých regiónov EÚ, uviedla komisia. 

 

"Európska komisia potvrdila, že naše odporúčanie bolo správne. Samozrejme je to v novom roku dobrá správa pre región Šale vzhľadom na to, že Európska komisia sa odvoláva na rozhodnutie, že je to regionálna pomoc v regióne, ktorý má vysokú mieru nezamestnanosti a životná úroveň je tam nižšia ako je priemer EÚ," reagoval na rozhodnutie EK po rokovaní vlády minister hospodárstva Pavol Pavlis. Podľa neho spomínaná investícia stabilizuje pracovné podmienky v danom regióne. 

 

Europoslanci Ivan Štefanec a Richard Sulík tento krok kritizujú. "Celý tento prípad je korunovaný prepojením ministra hospodárstva Pavla Pavlisa na českého ministra financií Andreja Babiša, ktorý je majiteľom Dusla Šaľa," uviedol Štefanec, ktorý spolu so Sulíkom intervenoval aj u eurokomisára pre hospodársku súťaž. EÚ podľa nich deklaruje, že jej cieľmi je zvýšenie konkurencieschopnosti a voľný trh. "O to viac by mala EK takéto obrovské úľavy pre konkrétnu firmu odsúdiť," dodal Sulík. Podľa neho aj spôsob, akým bola podaná žiadosť Dusla o daňovú úľavu, je prinajmenšom sporný: "Projekt podali len štyri dni po tom, ako si Smer schválil svoje vlastné pravidlá pre investície," upozornil. 

 

Duslo je súčasťou českého konglomerátu Agrofert, ktorý vlastní český minister financií Andrej Babiš. Spoločnosť sa nachádza v Šali a vyrába dusík (vrátane amoniaku), viaczložkové priemyselné hnojivá a iné chemické produkty, ako sú gumárske chemikálie. Šaľu komisia považuje za oblasť s vysokou nezamestnanosťou a životnou úrovňou nižšou ako priemer EÚ, ktorá je v rámci európskej legislatívy oprávnená na regionálnu pomoc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona