Európska komisia schválila peniaze na D1 Hubová - Ivachnová

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 11:24 • 2 min
Európska komisia schválila peniaze na D1 Hubová - Ivachnová

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) schválila financovanie výstavby diaľnice D1 Hubová - Ivachnová. Ako v stredu informovalo ministerstvo dopravy, Európska únia preplatí Slovensku z európskych peňazí 169,2 mil. eur z celkových oprávnených nákladov na projekt a zvyšok bude uhradený zo štátneho rozpočtu.

slovakia

left justify in out

Celková zmluvná cena za výstavbu úseku diaľnice pri Ružomberku v dĺžke 15,3 kilometra je 227,26 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Diaľnicu stavia združenie firiem OHL ŽS, a. s. Brno a Váhostav - SK, a. s. na základe zmluvy z novembra 2013. Stavba by mala byť odovzdaná motoristom do užívania v júni 2017.

 

"Máme v rukách čerstvé rozhodnutie o preplatení ružomberskej diaľnice. Ide o jeden z posledných úsekov na diaľnici D1, ktorá spája východ a západ našej krajiny," povedal minister dopravy Ján Počiatek. Už o dva roky podľa neho prestanú prúdiť cez Ružomberok desaťtisíce áut a cesta zo Žiliny do Tatier, Popradu a ďalej na východ bude zasa o niečo kratšia, ale najmä bezpečnejšia a plynulejšia.

 

Projekt je fázovaný - znamená to, že bude financovaný z programového obdobia 2007 - 2013 cez Operačný program Doprava a z programového obdobia 2014 - 2020 cez Operačný program Integrovaná infraštruktúra. Na úseku D1 Hubová - Ivachnová bude 21 mostov a tunel Čebrať v dĺžke dva kilometre. Úsek sa začína v križovatke Hubová, kde nadväzuje na pripravovaný úsek D1 Turany - Hubová. Končí sa pri obci Ivachnová, kde pokračuje sprevádzkovaný úsek D1 Ivachnová - Liptovský Mikuláš. Prostredníctvom križovatiek je zabezpečené prepojenie diaľnice s cestou I/59 smerom na Oravu a mesto Ružomberok.

 

Minister dopravy pripomenul, že po náročných niekoľkomesačných rokovaniach s Európskou komisiou sa vo februári podarilo zabezpečiť peniaze na rýchlostnú cestu R2 Pstruša - Kriváň i na nákup 120 bratislavských trolejbusov. "Je veľmi reálne, že v najbližších týždňoch budeme mať schválený aj projekt R2 Zvolen - Pstruša. Je to veľký úspech, pretože sú to stovky miliónov eur, ktorými Európska únia prispieva k rýchlejšej a bezpečnejšej doprave na Slovensku," dodal Počiatek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona