Európska komisia schválila celoplošné pravidlá, ktoré majú zlepšiť vymáhanie pohľadávok

NETKY.SK • 26 Jún 2017, 14:05 • 2 min
Európska komisia schválila celoplošné pravidlá, ktoré majú zlepšiť vymáhanie pohľadávok

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila že oddnes začínajú platiť v celej Európskej únii nové pravidlá o cezhraničných insolventných konaniach.

slovakia

left justify in out

Ich cieľom je zlepšiť vymáhanie pohľadávok v cezhraničných insolventných konaniach. Ide o pravidlá, ktoré EK navrhla ešte v roku 2012 a ktoré poslanci Európskeho parlamentu schválili v roku 2015.

 

Nové pravidlá zaistia lepšiu účinnosť a efektívnosť kolektívnych postupov cezhraničného vymáhania pohľadávok. Pre podniky to bude znamenať ľahšiu reštrukturalizáciu a pre veriteľov vyššiu návratnosť.

 

Nariadenie sa okrem riešenia sporov o právomoc v cezhraničných insolventných konaniach zaoberá aj uznávaním súdnych rozhodnutí súvisiacich s insolvenčnými konaniami v celej EÚ.

 

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans uviedol, že firmy, ktoré v rámci podnikania na vnútornom trhu EÚ potrebujú reštrukturalizovať, by nemali narážať na prekážky súvisiace s tým, aké vnútroštátne právne predpisy sa majú uplatniť a ani vnútroštátne hranice by nemali byť prekážkou toho, že veritelia získajú späť svoje pohľadávky.

 

Podľa slov eurokomisárky pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věry Jourovej nové nariadenie uľahčí cezhraničné konkurzné konania v rámci EÚ a zabráni "bankrotovej turistike".

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona