Európska komisia predstavila program na rok 2015, parlament sa vyjadrí v januári

NETKY.SK • 17 December 2014, 13:44 • 2 min
Európska komisia predstavila program na rok 2015, parlament sa vyjadrí v januári

BRUSEL - Pracovný program Európskej komisie (EK) na rok 2015 vyvolal v stredu v Európskom parlamente zmiešané reakcie.

slovakia

left justify in out

Program "nového začiatku" poslancom predstavil predseda komisie Jean-Claude Juncker a jej prvý podpredseda Frans Timmermans. Parlament svoj oficiálny postoj zhrnie do uznesenia, o ktorom bude plénum hlasovať v januári. Pracovný program EK obsahuje 23 nových iniciatív a 80 legislatívnych návrhov. Zameraný je na obnovu hospodárskeho rastu vrátane zvýšenia zamestnanosti a investícií ako aj na vytvorenie energetickej únie a jednotného digitálneho trhu.

 

Podpredseda skupiny ľudovcov (EĽS) József Szájer privítal jednoduchosť návrhov, ktoré sú zamerané na zníženie byrokracie a zjednodušenie života pre hospodárske subjekty. "V roku 2015 potrebujeme ekonomiku pripravenú na rok 2050, nie na rok 1950, s dynamickými digitálnymi trhmi, podmienkami, ktoré umožnia jednotlivým sektorom uspieť a s rastúcim zahraničným obchodom," ocenila program poslankyňa Vicky Fordová v mene konzervatívnej sekcie parlamentu. Podpredseda Aliancie Socialistov a demokratov Enrique Guerrero Salom upozornil na nutnosť "zachovať a brániť" sociálny model únie.

Podpredsedníčka Aliancie liberálov a demokratov (ALDE) Sophie in 't Veld komisiu podrobila kritike za jej úmysel vzdať sa mnohých návrhov, ktoré sa týkajú oblastí diskriminácie, transparentnosti, životného prostredia a demokratických hodnôt.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies