Európska komisia potvrdila podporu Rumunom a Bulharom pre vstup do Schengenu

NETKY.SK • 10 September 2015, 15:25 • 2 min
Európska komisia potvrdila podporu Rumunom a Bulharom pre vstup do Schengenu

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes zopakovala svoje stanovisko, že Rumunsko a Bulharsko spĺňajú kritériá pre začlenenie do schengenského priestoru bez kontrol na vnútorných hraniciach členských štátov EÚ.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa Európskej komisie Natasha Bertaudová počas dnešnej tlačovej konferencie na otázku novinárov o pripravenosti oboch krajín na vstup do európskeho priestoru voľného pohybu zdôraznila staršie stanovisko exekutívy EÚ, že Rumunsko aj Bulharsko spĺňajú potrebné kritériá stať sa členmi Schengenu. Zároveň však dodala, že potrebné politické rozhodnutie musí byť prijaté na zasadnutí Európskej rady.

 

"Teraz to už nie je na rozhodovaní komisie. Je to politické rozhodnutie, ktoré musí prijať Rada ministrov a aj Európska rada," spresnila Bertaudová. Schengenská budúcnosť oboch krajín záleží už iba od ostatných členských krajín EÚ, keďže okrem Európskej komisie ich žiadosť o vstup do zóny slobodného pohybu podporuje aj Európsky parlament. Europoslanci vydali svoje kladné stanovisko k rozšíreniu schengenského priestoru o Rumunsko a Bulharsko už v októbri 2011.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies