Európska komisia pomôže Bulharsku pri ochrane hraníc sumou 108 mil. eur

NETKY.SK • 17 September 2016, 08:42 • 2 min
Európska komisia pomôže Bulharsku pri ochrane hraníc sumou 108 mil. eur

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) pomôže Bulharsku pri ochrane hranice tejto krajiny s Tureckom sumou 108 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Po dnešnom neformálnom summite lídrov 27 krajín EÚ na Bratislavskom hrade to oznámil predseda EK Jean-Claude Juncker s tým, že v budúcnosti by malo byť vyčlenených ďalších 116 miliónov eur.

 

Predseda Európskej rady Donald Tusk doplnil, že vonkajšie hranice EÚ sú jedna z najdôležitejších otázok. "Členské štáty sa vyjadrili, že sú pripravené podporiť Bulharsko pokiaľ ide o účinnú kontrolu ich hranice s Tureckom. Ide o začiatok procesu pomoci Bulharsku. Krajiny sú pripravené zásadne prispieť k tejto podpore, a to formou personálnych kapacít, technického vybavenia a EK to podporí finančne."

 

Podľa slovenského premiéra Roberta Fica už len to, že na summite došlo k zhode medzi premiérmi a hlavami štátov, že je potrebné sa absolútne sústrediť na ochranu vonkajších hraníc a že cieľom musí byť radikálne zníženie nelegálnej migrácie, je obrovský posun. "Dohodli sme sa, že do konca roka sa naštartuje Európska pohraničná a pobrežná stráž. Už len toto je obrovský posun," zdôraznil.

 

Fico priznal, že situácia v EÚ nie je ružová a potrebujeme odpovedať na otázky, ktoré nám ľudia kladú, lebo príde niekto iný s jednoduchými, ale nebezpečnými riešeniami. "Summit preukázal vôľu lídrov nastaviť si zrkadlo a povedať, že nie všetko je dobré, ale na druhej strane, že nemáme nič lepšie," dodal premiér.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona