Európska komisia plánuje zaviesť clá na čínsku oceľ

NETKY.SK • 14 August 2017, 07:55 • 2 min
Európska komisia plánuje zaviesť clá na čínsku oceľ

BRUSEL – Európska únia plánuje zaviesť dovozné clá na antikorovú oceľ z Číny.

slovakia

left justify in out

Oznámila to Európska komisia, ktorá plánuje uplatňovať clá do výšky až 28,5% na určité výrobky z antikorovej ocele z Číny. Po ôsmych mesiacoch eurokomisári dospeli k záveru, že niektorí čínsky výrobcovia dostávajú štátne dotácie udeľované nespravodlivo, čo výrazným spôsobom môže poškodiť európsky trh a tunajších producentov.

 

EÚ prijala antidumpingové opatrenia na dva druhy ocele, pričom zdôraznila, že Čína je najväčším vývozcom ocele a preto sa snaží nájsť pre odbyt nadmerné kapacity domáceho oceliarskeho priemyslu. V minulom roku sa predaj čínskej ocele na svetovom trhu vyšplhal na rekordných 112 miliónov ton. Pričom len za mesiac jún 2017 sa výroba zvýšila o 5,7%, čo predstavuje 73,23 milióna ton vyrobenej ocele.

 

EK tvrdí, že zavedenie protidumpingových ciel je nevyhnutné opatrenie, ktoré zlepší podmienky hlavne tunajším oceliarom z najmenej 15 členských krajín Únie, predovšetkým tým, že dôjde k navýšeniu cien oceliarskych výrobkov, väčšej ziskovosti a oživeniu tohto priemyslu. Dokonca aj lídri G20 sa zhodli na tom, že tieto opatrenia sú skutočne nevyhnutné, keďže v dôsledku dovážania lacnej ocele z Číny, prišlo o prácu v tomto sektore vyše 5-tisíc zamestnancov v Európe.

 

Na skutočnosť, že čínska oceľ poškodzuje európskych výrobcov upozornilo oceliarske združenie Eurofer, ktorého súčasťou sú oceliarsky giganti ako ArcelorMittal, ThyssenKrupp a Tata Steel Europe.

 

Dovozné clá sa budú pohybovať od 17,2 do 28,5% a budú sa týkať spoločnosti ako Hesteel Group, Shougang Group, Shagang Group a niekoľkých ďalších. Dotknuté spoločnosti majú možnosť do 25 dní napadnúť rozhodnutie exekutívy EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies