EK plánuje navrhnúť ďalšie povinné kvóty aj pokuty: Za každého neprijatého utečenca by mal štát zaplatiť 250-tisíc

NETKY.SK • 3 Máj 2016, 15:26 • 2 min
EK plánuje navrhnúť ďalšie povinné kvóty aj pokuty: Za každého neprijatého utečenca by mal štát zaplatiť 250-tisíc

BRUSEL - Európska komisia (EK) na svojom stredajšom pravidelnom zasadaní navrhne zavedenie ďalších povinných kvót na prijímanie utečencov. Informoval o tom v noci nadnes na svojej stránke Český rozhlas (ČRo), ktorý mal možnosť sa s textom návrhu oboznámiť.

slovakia

left justify in out

EK zavedenie kvót navrhne pre mimoriadny prípad, že by do niektorej z krajín Európskej únie prišiel veľký počet žiadateľov o azyl, ktorý by sama mohla len ťažko zvládnuť. Časť utečencov by si potom mali prerozdeliť ostatné členské štáty.

 

Exekutíva EÚ si tak podľa ČRo vyberie miernejší z dvoch variantov na reformu súčasného tzv. dublinského azylového systému, ktoré nedávno predstavila. Druhá možnosť spočívala v tom, že by si krajiny EÚ mali automaticky prerozdeľovať úplne všetkých žiadateľov o azyl, ktorí by prišli na ich územie.

 

Kvóty by podľa preferovaného návrhu mali začať platiť v momente, keby počet žiadateľov o azyl v nejakom štáte EÚ prekročil o 150 percent mieru, ktorá bude stanovená ako spravodlivý podiel každej krajiny. Ako Českému rozhlasu povedal diplomatický zdroj, je to dosť vysoké číslo a kvóty by tak mali byť využívané skutočne len v mimoriadnych situáciách.

 

EK zároveň plánuje zaviesť pokuty pre krajiny, ktoré odmietnu utečencov prijať. Informoval o tom dnes internetový denník Euobserver s odvolaním sa na britské noviny Financial Times.

 

Európska komisia podľa neho navrhne pokutu vo výške 250.000 eur za jedného neprijatého utečenca.

 

Ministri vnútra krajín EÚ na svojej ostatnej schôdzke pritom Európsku komisiu vyzvali, aby návrh na zavedenie kvót teraz nepredkladala. Ako uviedli Hospodářské noviny s odvolaním sa na svoje zdroje, jedným z dôvodov tlaku na EK, aby návrh odložila, bola aj obava z negatívnych dopadov na blížiace sa britské referendum o ďalšom zotrvaní v EÚ.

 

Komisia sa však rozhodla tieto výzvy nerešpektovať. Na predloženie návrhu podľa vlastného uváženia má právo, konštatoval ČRo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies