Európska komisia otvorila dvere pre vstup Litvy do eurozóny

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 14:51 • 2 min
Európska komisia otvorila dvere pre vstup Litvy do eurozóny

BRUSEL - Litva splnila všetky kritéria pre prijatie eura.

slovakia

left justify in out

Uviedla to v stredu Európska komisia (EK), ktorá tak otvorila cestu tejto pobaltskej krajine k vstupu do eurozóny na začiatku budúceho roka. Litva sa stane 19. členom Európskej menovej únie. Podmienkou pre prijatie eura je to, aby štátny dlh krajiny bol maximálne na úrovni 60 percent hrubého domáceho produktu (HDP) a jej rozpočtový deficit maximálne vo výške 3 percent HDP. V krajine musí byť nízka inflácia a úrokové sadzby a kurz jej meny voči euru musí byť stabilný. 

 

V rámci 28-člennej Európskej únie si iba Veľká Británia a Dánsko dohodli výnimku, ktorá znamená, že spoločnú európsku menu nemusia prijať. Všetky ostatné členské krajiny EÚ majú povinnosť euro prijať po splnení kritérií. EK to vyhodnocuje každé dva roky v správe o konvergencii. "V správe o konvergencii za rok 2014 sa dospelo k záveru, že Litva splnila kritéria pre prijatie eura. EK preto navrhuje, aby Litva euro prijala 1. januára 2015," konštatovala komisia. 

 

Formálne rozhodnutie o prijatí Litvy do eurozóny príjmu ministri financií EÚ v druhej polovici júla. Zároveň odsúhlasia konverzný kurz litovského litasu voči euru. Po vstupe Litvy, ktorá má 3,4 mil. obyvateľov, sa populácia eurozóny zväčší na 336 mil. ľudí. Spoločná európska mena vznikla v roku 1999.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies