Európska komisia opäť žiada Poľsko zastaviť ťažbu v Bielovežskom pralese

NETKY.SK • 2 August 2017, 16:20 • 2 min
Európska komisia opäť žiada Poľsko zastaviť ťažbu v Bielovežskom pralese

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes opäť varovala Poľsko, aby nepokračovalo s ťažbou dreva v Bielovežskom pralese, "poslednom nedotknutom pralese Európy".

slovakia

left justify in out

Urobila tak po tom, ako Varšava naznačila, že nebude rešpektovať rozsudok Súdneho dvora EÚ, ktorý požaduje zastaviť výrub stromov v pralese. Hovorkyňa EK Mina Andrejevová na tlačovej konferencii v Bruseli povedala, že "dodržiavanie rozhodnutí Súdneho dvora EÚ je skutočne neoddeliteľnou súčasťou európskeho práva, na ktorom je založená samotná Únia".

 

Súdny dvor EÚ 28. júla nariadil okamžité zastavenie rozsiahlej ťažby dreva v poľskej časti Bielovežského pralesa. Poľské ministerstvo životného prostredia v pondelok oznámilo, že aj napriek stanovisku európskej súdnej inštancie bude pokračovať v ťažbe v Bielovežskom pralese. Varšava ťažbu okrem iného zdôvodňuje výskytom škodcu lykožrúta. Ekológovia i EÚ však namietajú, že výrub je príliš rozsiahly a ohrozuje samotnú existenciu posledného európskeho pralesa v jeho pôvodnej podobe.

 

EK pripomenula, že Bielovežský prales je od roku 1979 zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO a je to jeden z najdôležitejších európskych lesných porastov. Poľsko má do piatku 4. augusta predložiť svoje argumenty Európskej komisii, ktorá následne rozhodne, či požiada Súdny dvor Európskej únie o trvalý zákaz ťažby.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies