Európska komisia odporučila liberalizáciu vízového režimu s Tureckom

NETKY.SK • 4 Máj 2016, 13:58 • 2 min
Európska komisia odporučila liberalizáciu vízového režimu s Tureckom

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes predložila svoju tretiu správu o pokroku ohľadom vízovej liberalizácie pre občanov Turecka.

slovakia

left justify in out

Komisia odporučila Európskemu parlamentu a Rade EÚ, aby zrušili vízovú povinnosť pre občanov Turecka za predpokladu, že turecké orgány splnia zostávajúce kritériá z celkových 72.

Komisia tureckej strane pripomenula, že táto povinnosť jej vyplýva z dohody s EÚ podpísanej 18. marca 2016.

 

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans zdôraznil, že Turecko v posledných týždňoch dosiahlo značný pokrok pri plnení podmienok pre uvoľnenie vízového režimu. "Turecko ešte má čo doriešiť ako naliehavú záležitosť, ale ak bude dodržiavať dosiahnutý pokrok, je schopné splniť zostávajúce kritériá," konštatoval Timmermans. Zároveň v mene exekutívy EÚ vyzval Európsky parlament a Radu EÚ, aby podporili rozhodnutie EK zrušiť vízovú povinnosť pre občanov Turecka, hneď ako budú splnené všetky potrebné kritériá.

 

Liberalizácia víz sa týka iba krátkodobého, trojmesačného obdobia a víza nebudú musieť žiadať tí občania Turecka, ktorí chcú prísť do EÚ za účelom dovolenky alebo z rodinných či profesijných dôvodov.

 

Rozhodnutie EK vychádza z dohody uzavretej 18. marca, ktorú prijali lídri EÚ a Turecko a ktorej cieľom je ukončiť nelegálnu migráciu z Turecka do EÚ. Obe strany v rámci tejto dohody stanovili zákonné spôsoby presídlenia utečencov do EÚ. Dohoda nadobudla účinnosť 20. marca 2016.

 

Súčasťou dohody EÚ-Turecko z 18. marca bolo okrem iného aj urýchlenie liberalizácie vízového režimu pre Turecko, pôvodne plánované na október 2016. Ambíciou Ankary bolo zrušiť vízovú povinnosť pre tureckých občanov najneskôr do konca júna 2016. Prvá správa o pokroku Turecka pri plnení požiadaviek na uvoľnenie vízového režimu bola uverejnená 20. októbra 2014 a druhá správa 4. marca 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona