Európska komisia odporúča štátom zakázať novú syntetickú drogu

NETKY.SK • 25 Jún 2013, 17:38 • 2 min
Európska komisia odporúča štátom zakázať novú syntetickú drogu

BRUSEL - Európska komisia (EK) navrhla dnes, v predvečer Svetového dňa proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi (26. júna), celoeurópsky zákaz syntetickej látky s halucinogénnymi a povzbudzujúcimi účinkami známej ako "5-IT". Komisia požiadala členské štáty EÚ, aby zabránili voľnému šíreniu tejto látky po Európe zavedením príslušných kontrolných opatrení.

slovakia

left justify in out

Látka 5-(2-aminopropyl) indol známa aj ako 5-IT už podlieha kontrolným opatreniam v siedmich krajinách EÚ (Cyprus, Dánsko, Maďarsko, Nemecko, Rakúsko, Švédsko a Taliansko) a v Nórsku. S použitím tejto látky sa spája 24 úmrtí v štyroch krajinách EÚ medzi aprílom a augustom 2012. Obete boli zaznamenané v Británii, Nemecku, Maďarsku a Švédsku. Hlásených bolo tiež ďalších 21 intoxikácií spojených s novou psychoaktívnou látkou. "5-IT je škodlivá, psychoaktívna látka a je známe, že zabíja," uviedla dnes eurokomisárka pre spravodlivosť Viviane Redingová. Komisárka vyzvala všetky členské štáty EÚ, aby urýchlene prijali návrh EK podrobiť túto látku trestnoprávnym opatreniam.

Dnešný návrh komisie predpokladá celoeurópsky zákaz výroby a predaja 5-IT. Vlády členských štátov EÚ budú musieť rozhodnúť, či túto látku zaradia na zoznam nezákonných drog. Komisia upozornila, že nové psychoaktívne látky sa v ostatných rokoch objavujú nebývalým tempom. Len vlani bolo nahlásených 73 nových nebezpečných látok, čo je trikrát viac, ako v roku 2009.

Nová droga 5-IT je syntetická látka s povzbudzujúcimi a halucinogénnymi účinkami. Má väčšinou formu prášku, tabletiek a kapsúl. Komerčne je k dispozícii najmä na internete, ale objavila sa aj v tradičných obchodoch pod označením "chemický výskum". Podľa údajov Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť so sídlom v Lisabone 5-IT nemá preukázanú lekársku hodnotu a môže mať závažné vedľajšie účinky, ako je tachykardia, hypertermia či tras.

Nové látky, ktoré napodobňujú účinky nelegálnych drog, sú podľa prieskumu Eurobarometra z roku 2011 stále obľúbené. Najmenej päť percent mladých Európanov uviedlo, že ich už vyskúšali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies