Európska komisia notifikovala Slovensku termín 'Slovenská potravina'

NETKY.SK • 11 Júl 2014, 15:40 • 2 min
Európska komisia notifikovala Slovensku termín 'Slovenská potravina'

BRATISLAVA – Európska komisia (EK) notifikovala s účinnosťou od 1. júla 2014 Slovensku označenie 'Slovenská potravina'. Oznámil to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Je to určitý prelom v názore EK na globálny obchod a na voľný pohyb tovaru. Slovensku sa zatiaľ ako jedinej krajine podarilo prelomiť tento ich názor. EK nám notifikovala 'Slovenskú potravinu', čiže konečne existuje predpis platný v rámci EÚ, na základe ktorého môžu výrobcovia dobrovoľne označovať svoj výrobok ako 'Slovenská potravina'," priblížil.

 

Podmienkou označenia je podľa jeho slov to, že najmenej 75 % surovín a prísad do výrobku musí byť z produkcie vyrobenej na Slovensku a celý výrobný proces musí prebiehať na jeho území. "Brusel nám takisto schválil aj 'Slovenský poľnohospodársky produkt', ktorý je vypestovaný alebo zberaný, alebo cielene získaný v SR od zvierat znáškou, zo zabitých chovaných zvierat, alebo z voľne žijúcich zvierat lovom, alebo z farmového chovu zveri," informoval ďalej.

 

"Bolo nám takisto notifikované označenie 'Vyrobené na Slovensku'. Je to niečo iné, ako je 'Slovenská potravina'. Tu sa nehovorí o pôvode potraviny, ale o tom, že celý výrobný proces prebieha na Slovensku," zdôraznil minister.

 

Slovensko má podľa Jahnátka notifikáciu aj na 'Regionálny produkt' a na 'Regionálnu potravinu', ktoré spĺňajú podobné kritériá ako 'Slovenský produkt' a 'Slovenská potravina', ale označenie je viazané na príslušný región. "Máme taktiež notifikované označenie 'Farmársky poľnohospodársky produkt' a 'Farmárska potravina'," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies