Európska komisia neschválila Taliansku vyšší cieľový deficit

NETKY.SK • 26 Marec 2013, 10:53 • 2 min
Európska komisia neschválila Taliansku vyšší cieľový deficit

BRUSEL - Nedávne rozhodnutie Talianska zvýšiť cieľový rozpočtový deficit na rok 2013 nemá podporu Európskej komisie (EK) a znamená, že pre Rím bude ťažšie opustiť procedúru nadmerného deficitu.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na zdroj z prostredia komisie. Taliansko minulý týždeň prudko zvýšilo cieľový rozpočtový schodok na 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP) zo skoršieho odhadu 1,8 % HDP. Za rok 2012 Taliansko vykázalo deficit verejných financií tesne pod 3-percentným maastrichtským limitom EÚ.

"S deficitom na takejto úrovni by sa Taliansko ocitlo v hraničnej situácii, ktorá by sťažila možnosť predložiť argumenty v prospech ukončenia procedúry nadmerného deficitu," uviedol zdroj. 

Odchádzajúca vláda premiéra Maria Montiho naznačila, že k zvýšeniu cieľového deficitu pristúpila na základe predchádzajúceho súhlasu EK, zdroj blízky eurokomisárovi pre hospodárske a menové záležitosti Ollimu Rehnovi však podľa agentúry Reuters túto verziu spochybnil. Komisia umožňuje vyššiu flexibilitu pri znižovaní rozpočtových cieľov v prospech porastových opatrení krajinám, "ktoré sa nenachádzajú v procedúre nadmerného deficitu, čo nie je prípad Talianska," konštatoval zdroj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies