Európska komisia nenavrhla redukovať eurofondy štátom nesúhlasiacim s kvótami

NETKY.SK • 15 September 2015, 21:23 • 2 min
Európska komisia nenavrhla redukovať eurofondy štátom nesúhlasiacim s kvótami

BRATISLAVA – Európska komisia nenavrhla, aby sa z dôvodu nesúhlasu členských štátov so záväzným prerozdelením utečencov redukovala podpora z eurofondov. Aktuálne stanovisko s takýmto obsahom tlmočil Andrej Králik zo Zastúpenia EK na Slovensku.

slovakia

left justify in out

„Toto nie je návrh Európskej komisie, EK ani jej predseda Juncker o takejto možnosti neuvažuje,“ uviedol Králik. Komisia skôr ako sankcie preferuje podľa jej aktuálneho stanoviska „hľadanie pozitívnych stimulov pre prijatie utečencov“.

 

„Európske pravidlá o čerpaní eurofondov ani Partnerské dohody s členskými štátmi neumožňujú krátenie fondov EÚ na základe tohto dôvodu. Na to by bola potrebná revízia celého viacročného finančného rámca na roky 2014-2020 a to naozaj nie je možnosť, ktorú by EK bližšie skúmala,“ doplnil Andrej Králik.

 

Na to, že európska legislatívna neumožňuje podobný krok, dnes upozornil slovenský premiér Robert Fico. Vysvetlil, že európske štrukturálne fondy nemajú súvis s otázkami aktuálnej migračnej krízy.

 

„Je to podstata Európskej únie. Je to podstata odstraňovania regionálnych rozdielov. Preto považujeme tieto vyhlásenia za mimoriadne nebezpečné a môžu viesť k obrovskej, hlbokej politickej kríze v rámci Európskej únie,“ varoval.

 

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere dnes povedal televízii ZDF, že podporuje myšlienku, aby Európska únia obmedzila financovanie krajín, ktoré odmietajú zdieľať ťarchu prijatia utečencov v podobne pevných kvót. Informovala o tom agentúra AP.

 

"Preto si myslím, že musíme hovoriť o cestách, ako (na ne) vyvinúť nátlak," citovala spolkového ministra agentúra Reuters. De Maiziere dodal, že krajiny, ktoré sú proti pevným kvótam, sú často príjemcami financií zo štrukturálnych fondov EÚ.

 

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker podľa jeho slov naznačil - "a ja to považujem za správne", aby "sme hovorili o tom, že by dostali menej peňazí zo štrukturálnych fondov", citovala ho dnes tlačová agentúra AP.

 

De Maiziere ďalej zopakoval svoju predpoveď, že do Nemecka tento rok dorazí asi 800.000 utečencov, hoci podľa niektorých politikov by ich mohol byť až jeden milión.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies