Európska komisia navrhla vytvorenie agentúry pre riešenie problémov bánk

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 19:09 • 2 min
Európska komisia navrhla vytvorenie agentúry pre riešenie problémov bánk

BERLÍN - Návrh na vytvorenie jednotného mechanizmu riešenia krízových situácií (SRM), ktorým by sa vytvorila banková únia, v stredu zverejnila Európska komisia (EK).

slovakia

left justify in out

Mechanizmus by dopĺňal jednotný mechanizmus dohľadu (SSM), ktorý od konca roka 2014 zabezpečí, že Európska centrálna banka (ECB) bude vykonávať priamy dohľad nadbankami v eurozóne a v ďalších členských štátoch, ktoré sa rozhodnú do bankovej únie vstúpiť. Tento mechanizmus podľa komisie zabezpečí, že ak by sa banka podliehajúca tomuto mechanizmu dohľadu dostala do vážnych ťažkostí, ich riešenie by bolo možné efektívne riadiť pri minimálnych nákladoch pre daňových poplatníkov a reálnu ekonomiku. Informovalo o tom zastúpenie EK v SR.

S návrhom EK však nesúhlasí nemecká vláda. Jej hovorca Steffen Seibert v stredu uviedol, že vytvorenie agentúry, ktorá by zachraňovala, alebo zatvárala problémové banky, by Európskej komisii dalo právomoci, ktoré nie sú obsahom terajších dohôd. Táto situácia podľa Berlína vytvorenie bankovej únie spomaľuje. "Domnievame sa, že návrh EK smerovanie k bankovej únii nezrýchli, ale skôr ho zastaví," povedal hovorca na pravidelnej tlačovej besede v Berlíne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona