Európska komisia navrhla opatrenia na boj proti falšovaniu dokladov

NETKY.SK • 8 December 2016, 15:20 • 2 min
Európska komisia navrhla opatrenia na boj proti falšovaniu dokladov

BRUSEL – Európska komisia (EK) dnes prijala akčný plán s odporúčaniami pre členské štáty EÚ, ako zabrániť falšovaniu cestovných dokladov. EK tým chce prispieť k budovaniu tzv. bezpečnostnej únie a podporiť boj proti terorizmu a organizovanému zločinu i ochranu hraníc.

slovakia

left justify in out

"Zabezpečenie cestovných dokladov a preukazov totožnosti je kľúčové v boji proti terorizmu a organizovanému zločinu. Akčný plán EK navrhuje členským štátom opatrenia, ktoré umožňujú efektívnejší boj proti falšovaniu dokladov, lepšiu ochranu hraníc a zvládanie migrácie," uviedol eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos.

 

Akčný plán je zameraný na cestovné doklady vydané členskými štátmi EÚ občanom Únie a tretích štátov. Členovia EÚ nesú naďalej plnú zodpovednosť za vydávanie dokladov totožnosti. Pri vydávaní cestovných dokladov musia štáty spĺňať bezpečnostné štandardy stanovené na európskej úrovni.

 

K téme sa vyjadril Julian King, eurokomisár pre bezpečnostnú úniu. "Vieme, že teroristi použili sfalšované dokumenty, aby mohli nepozorovane cestovať po EÚ. Viacero našich bezpečnostných systémov, ako je napríklad Schengenský informačný systém, sa spolieha na dobre zabezpečené cestovné a identifikačné doklady. Preto musia európske agentúry aj členské štáty spolupracovať, aby zvýšili zabezpečenie dokladov," uviedol King.

 

Akčný plán navrhuje opatrenia v štyroch oblastiach. EK tvrdí, že členské štáty by mali predísť vydávaniu dokladov totožnosti na základe falošnej identity, a riadiť sa odporúčaniami, ktoré vydal Európsky policajný úrad (Europol). Štátom odporúča, aby si vymenili skúsenosti pri používaní biometrických údajov v dokladoch, lepšie monitorovali miesta vydávania dokladov a zabránili krádeži vzorových dokumentov.

 

EK apeluje na Európsky parlament a členské štáty EÚ, aby prijali návrh na jednotné a lepšie zabezpečené víza a povolenia na pobyt pre občanov tretích štátov, čo by malo predísť falšovaniu týchto dokumentov. Akčný plán obsahuje návrh, aby sa všetky ukradnuté, stratené aj znehodnotené dokumenty systematicky zaznamenávali v databázach Schengenského informačného systému a Interpolu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies