Európska komisia má plán na vytvorenie európskeho zboru pohraničnej stráže

NETKY.SK • 14 December 2015, 12:15 • 2 min
Európska komisia má plán na vytvorenie európskeho zboru pohraničnej stráže

BRUSEL - Európska komisia (EK) sa chystá v utorok predstaviť projekt vytvorenia európskeho zboru pohraničnej stráže. Táto "európska pohraničná jednotka" má byť podľa agentúry Reuters schopná okamžite zasiahnuť v krízovej situácii v tých členských štátoch, ktoré nie sú schopné dostatočne ochrániť vonkajšie hranice EÚ.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Reuters však táto iniciatíva naráža na odmietavý postoj viacerých členských štátov EÚ. Zámerom exekutívy EÚ je, aby rozhodnutie o nasadení európskeho zboru pohraničnej stráže mohlo byť prijaté aj bez súhlasu krajiny, na ktorej hraniciach by malo dôjsť k zásahu. Projekt EK bol vypracovaný po nedávnych skúsenostiach s Gréckom, ktoré nebolo schopné zastaviť tok stoviek tisícov prisťahovalcov, pričom grécka vláda ani nesúhlasila s prijatím pomoci od zvyšku EÚ.

 

Neústretový postoj Grécka a pokračujúci tok migrantov cez Grécko a Balkán do Európy prinútili politikov viacerých členských štátov únie uvažovať o tom, či by Grécko nemalo opustiť schengenskú zónu.

Projekt spoločného zboru na ochranu vonkajších hraníc EÚ by bol prospešný v tom, že by členské štáty prestali zavádzať alebo uvažovať o zavedení jednostranných opatrení v podobe znovuzavedenia hraničných kontrol. Tieto kontroly oslabujú ideu schengenského priestoru a zo širšieho hľadiska podnecujú rast popularity euroskeptických politických strán.

 

Agentúra Reuters upozornila, že krajiny ako Francúzsko, Nemecko a Taliansko by tento návrh EK privítali. Iné štáty sa domnievajú, že táto iniciatíva zachádza príliš ďaleko a že zasahuje do vnútorných záležitostí jednotlivých členov EÚ. Medzi krajiny, ktoré sa negatívne stavajú ku vzniku európskeho zboru pohraničnej stráže patrí napríklad Poľsko. Poľský šéf diplomacie Witold Waszczykowski upozornil, že by sa vytvorila inštitúcia, ktorá bude svojvoľne rozhodovať o opatreniach na hraniciach bez účasti dotknutého členského štátu EÚ.

 

Podľa Reuters existujú medzi diplomatmi EÚ aj názory, že pre lepšiu ochranu vonkajších hraníc únie postačia súčasné ustanovenia umožňujúce pozastavenie členstva v Schengene tým krajinám, ktoré nedostatočne chránia vonkajšie hranice schengenského priestoru. Podľa nemenovaných diplomatických zdrojov je možné kompromisné riešenie, podľa ktorého by velenie jednotlivých misií európskeho zboru pohraničnej stráže podliehalo veleniu štátu, na hraniciach ktorého sa bude zasahovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies