Európska Komisia je pripravená pomôcť Česku, Nemecku aj Rakúsku

NETKY.SK • 3 Jún 2013, 15:01 • 2 min
Európska Komisia je pripravená pomôcť Česku, Nemecku aj Rakúsku

PRAHA - Európska komisia v pondelok oznámila, že Česku, Nemecku a Rakúsku je pripravená finančne pomôcť pri likvidácii následkov katastrofálnych povodní.

slovakia

left justify in out

Ako informovala Česká televízia, peniaze môžu čerpať z Fondu solidarity. Aj česká vláda už uvoľnila pomoc v hodnote 300 miliónov českých korún (viac ako 11 miliónov českých korún), ďalšie financie je vláda pripravená uvoľniť neskôr v prípade potreby. Postihnutí občania môžu požiadať vládu o okamžitú pomoc do výšky 51 150 českých korún (2000 eur). Povodňová situácia v Českej republike naďalej zostáva kritická, pričom meteorológovia hlásia ďalšie dažde. Povodne si doteraz vyžiadali päť obetí na životoch, tisíce ľudí sú bez elektrickej energie. Úrady od včera v celej republike evakuovali skoro 6500 ľudí, najviac v Ústeckom kraji. Škody sa podľa ekonómov vyšplhajú na miliardy českých korún, bližšie odhady však zatiaľ nie sú známe. Tretí povodňový stupeň platí na 50 miestach republiky. Hlavný hygienik vyzval ľudí k opatrnosti, keďže sa vylieva voda z kanalizácie a v niektorých prípadoch preniká aj do pitnej vody.

Kritická situácia je aj v hlavnom meste Praha, kde vodohospodári informovali o neustále stúpajúcej hladine Vltavy. Jej prietok v súčasnosti dosiahol vyše 2840 kubických metrov za sekundu, protipovodňové hrádze by mali zvládnuť 3200 kubíkov. V čase najhorších záplav v roku 2002 prietok dosiahol až 5300 kubíkov. Kulminácia hladiny sa očakáva poobede. Pražské úrady uzavreli v pondelok všetky základné a stredné školy a škôlky, v utorok by ich už však mali opäť otvoriť. Centrum mesta zostáva zatiaľ uzavreté pre dopravu a nepremávajú niektoré trasy metra ani električky, pričom uzávierka by mohla trvať aj niekoľko dní. Úrady evakuovali aj miestnu zoo, kde jej pracovníci museli uspávať zvieratá a prepraviť ich do bezpečia do vyššie položených miest. Podľa povereného primátora hlavného mesta Tomáša Hudečka sa však už situáciu v hlavnom meste darí stabilizovať. Hladina potokov v okrajových častiach Prahy totiž už začala klesať. 

Z mesta Kralupy nad Vltavou, ktoré je úplne uzavreté pre dopravu, museli v noci evakuovať stovky ľudí. Pre stúpajúcu hladinu Labe postupne evakuujú obyvateľov Dečína a Ústí na Labem. Labe, ktorej hladina by mala podľa odhadov presiahnuť desať metrov, by mohla odrezať niektoré časti mesta. Obce v Plzenskom krajiny ohrozujú rieky Berounka, Radbuza a Úhlava. Zhoršuje sa situácia na juhu stredných Čiech. Povodne komplikujú aj železničnú dopravu a v celej krajine si vynútili uzavretie viacerých liniek. Podarilo sa však obnoviť železničnú dopravu cez stanicu Kolín. Celkovo museli uzavrieť asi 150 cestných úsekov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies