Európska komisia: Grécko plní rozpočtové ciele

NETKY.SK • 13 Máj 2013, 15:30 • 2 min
Európska komisia: Grécko plní rozpočtové ciele

ATÉNY - Grécko v tomto a budúcom roku dosiahne svoje rozpočtové ciele, splnenie podmienok medzinárodnej dohody o úverovom programe aj v rokoch 2015 a 2016 si však vyžaduje dodatočné úspory. Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnila v pondelok Európska komisia (EK).

slovakia

left justify in out

Ministri financií členských štátov eurozóny v pondelok rokujú v Bruseli o uvoľnení ďalšej splátky pomoci v sume do 7,5 mld. eur po tom, čo inšpektori Medzinárodného menového fondu (MMF) a EÚ minulý mesiac v Aténach potvrdili pokrok pri ozdravovaní verejných financií. Koaličná vláda v Grécku sa po nástupe k moci minulý rok dohodla s veriteľmi na nových úsporných opatreniach a rozpočtové ciele v roku 2012 splnila nad očakávania, tvrdí komisia v správe s dátumom 7. mája. 

Grécko bez započítania splátok verejného dlhu dosiahne podľa EK v tomto roku vyrovnaný rozpočet a v roku 2014 vytvorí primárny rozpočtový prebytok na úrovni 1,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. S podporou medzinárodných veriteľov Atény vlani v porovnaní s rokom 2009 znížili svoj rozpočtový schodok o dve tretiny na zhruba 6 percent HDP. Na základe podmienok úverovej dohody má primárny rozpočtový prebytok Atén v roku 2015 vzrásť na 3 percentá HDP a v roku 2016 na 4,5 percenta HDP. Pre splnenie týchto ambicióznych cieľov však musí Grécko nájsť dodatočné úspory zodpovedajúce 1,8 percenta HDP v roku 2015 a 2,2 percenta HDP v nasledujúcom roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies