Európska komisia dala Nemecku zelenú: Zavedú poplatky za jazdu po diaľnici

NETKY.SK • 2 December 2016, 09:30 • 2 min
Európska komisia dala Nemecku zelenú: Zavedú poplatky za jazdu po diaľnici

BRUSEL - Európska komisia (EK) schválila plán Berlína na zavedenie poplatkov pre motoristov na nemeckých diaľniciach. Stalo sa tak až po prijatí novelizácie dvoch sporných bodov návrhu. Spoločne to ohlásili vo štvrtok v Bruseli nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt a komisárka EÚ pre dopravu Violeta Bulcová.

slovakia

left justify in out

Revízia pôvodného plánu umožnila ukončenie tri roky trvajúcich rokovaní medzi Berlínom a Bruselom o tom, či navrhované poplatky diskriminujú zahraničných užívateľov nemeckých ciest. Po úpravách plánu však EK vyhlásila, že predkladaný návrh nie je diskriminačný a je plne v súlade s príslušnými zákonmi Európskej únie.

 

Nemecko vytvorí päť cenových kategórií, pričom krátkodobé tarify - najčastejšie využívané šoférmi zo zahraničia - budú úmerné ročnému mýtu. Desaťdňová nálepka bude stáť od 2,50 eura do 20 eur, kým za ročnú vodiči zaplatia do 130 eur.

 

Domáci motoristi budú mať daňové úľavy, a to najmä majitelia vozidiel, ktoré menej zaťažujú životné prostredie.

 

"Tieto poplatky majú zmysel a sú spravodlivé. Zaručia, že všetci vodiči budú primerane prispievať na údržbu našich diaľnic," uviedol Dolbrindt. Mýto sa zrejme nezavedie skôr, než sa na budúci rok uskutočnia parlamentné voľby.

 

Nemecko sa tak v rámci 28-člennej Európskej únie stane 16. krajinou so zavedenými diaľničnými poplatkami pre osobné vozidlá. Predpokladá sa, že do štátnej pokladnice prinesú ročne 500 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona