Európska komisia chystá nový plán na prerozdelenie utečencov v krajinách EÚ

NETKY.SK • 2 September 2015, 16:52 • 2 min
Európska komisia chystá nový plán na prerozdelenie utečencov v krajinách EÚ

BRUSEL - Európska komisia (EK) predstaví 14. septembra na mimoriadnom zasadnutí ministrov vnútra krajín EÚ v Bruseli nové plány na prerozdeľovanie utečencov medzi členské štáty EÚ a urýchlenie procesu vyhosťovania nežiaducich prisťahovalcov. Uviedol to dnes eurokomisár pre migráciu a občianstvo Dimitris Avramopulos.

slovakia

left justify in out

Komisár pre agentúru Reuters povedal, že nový systém EÚ na vybavovanie žiadostí o azyl v Taliansku, Grécku a možno aj v Maďarsku by mohol zahŕňať zadržiavanie osôb, ktorých žiadosti o právnu ochranu boli zamietnuté, až do ich návratu do domovskej krajiny.


Ešte predtým chce šéf exekutívy EÚ Jean-Claude Juncker v rámci takzvaného prejavu o stave Únie, ktorý prednesie 9. septembra na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu, predstaviť niektoré plány týkajúce sa fenoménu masovej migrácie.


Nové plány a snahy eurokomisie sú reakciou na prudký nárast počtu migrantov v letných mesiacoch a rozdielne postoje členských krajín EÚ k utečeneckej vlne.


Avramopulos vyjadril nádej, že po sérii rozhovorov s predstaviteľmi národných vlád sa niektoré členské krajiny vzdajú doterajších námietok proti systému prerozdeľovania žiadateľov o azyl, ktorý navrhol Juncker v máji tohto roku. Pripomenul, že Európska komisia chce na budúci týždeň tento systém, zameraný na prerozdelenie 40.000 osôb z Grécka a Talianska a presídlenie 20.000 utečencov, prezentovať ako stály mechanizmus.


"Väčšina krajín chcú prispieť. Niektoré krajiny, ktoré boli zdržanlivé, si svoj postoj rozmysleli, pretože si uvedomujú, že táto otázka nie je len problémom niektorých krajín, ale aj ich problémom," konštatoval komisár.


Podľa Avramopulosa nedôjde k žiadnej zmene v schengenskom systéme voľného pohybu na vnútorných hraniciach EÚ aj napriek výzvam na určité zmeny, ktoré by zabránili migrantom zneužívať tento systém.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies