Európska komisia chce zlepšiť dodávateľský reťazec, pre farmárov pripravila online dotazník

NETKY.SK • 21 August 2017, 14:40 • 2 min
Európska komisia chce zlepšiť dodávateľský reťazec, pre farmárov pripravila online dotazník

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) odštartovala celoeurópsku verejnú konzultáciu o tom, ako zabezpečiť spravodlivejší potravinový dodávateľský reťazec v Európskej únii (EÚ). Vyzýva preto poľnohospodárov, občanov a ďalšie zainteresované strany, aby sa prostredníctvom on-line konzultácie, ktorá bude trvať do 17. novembra, podelili o svoje názory na fungovanie potravinového dodávateľského reťazca. Informovalo o tom Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Podľa EK totiž existujú náznaky, že pridaná hodnota v potravinovom dodávateľskom reťazci nie je primerane rozložená medzi všetky jeho články, napríklad pre rozdiely vo vyjednávacej sile medzi menšími a teda zraniteľnejšími subjektmi vrátane poľnohospodárov či malých podnikov a ich obchodnými partnermi, ktorí sú ekonomicky silnejší a výrazne koncentrovaní.

„Poľnohospodári sú prvým článkom v reťazci. Bez nich by sme nemali na spracovanie, predaj či konzumáciu žiadne potraviny. Vidíme však, že práve oni sú často najslabším článkom. Preto v záujme riešenia nedostatkov v potravinovom dodávateľskom reťazci stojíme na čele dlhodobého úsilia komisie o ochranu záujmov európskych poľnohospodárov. Vyzývame všetkých občanov, poľnohospodárov, ako aj zainteresované strany v EÚ, aby sa zúčastnili na tejto on-line konzultácii a podelili sa s nami o svoje názory," povedal eurokomisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan.

„Vzťahy medzi poľnohospodármi a dodávateľmi nie sú vždy rovnocenné. Napríklad to, ako sa pohybujú ceny poľnohospodárskych produktov, vidno viac v ďalších stupňoch výroby než u drobných farmárov, čo ich znevýhodňuje pri vyjednávaní. Aj preto treba posilniť ich pozíciu v potravinovom reťazci,“ uviedol vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Dušan Chrenek.

Európska komisia má v úmysle zozbierať podnety s cieľom posúdiť potrebu a účelnosť možných opatrení, ktoré sa majú podniknúť na úrovni EÚ v záujme riešenia alebo regulácie nekalých obchodných praktík v súvislosti s poľnohospodárskymi a potravinovými výrobkami.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies