Európska komisia chce uzavrieť novú obchodnú dohodu s Tureckom

NETKY.SK • 21 December 2016, 13:56 • 2 min
Európska komisia chce uzavrieť novú obchodnú dohodu s Tureckom

BRUSEL - Európska komisia (EK) požiadala o mandát na začiatok rokovaní o novej obchodnej dohode medzi Úniou a Tureckom. Mandát jej môžu udeliť členské štáty, ktoré v Bruseli reprezentuje Rada Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Súčasná obchodná zmluva medzi Tureckom a EÚ je spred 20 rokov. EK si od novej zmluvy sľubuje ekonomický prínos pre obe strany. Rozhodnutie o prehĺbení ekonomických vzťahov padlo na summite EÚ-Turecko v novembri 2015.

 

Modernizácia ekonomickej spolupráce by mala firmám z EÚ sprístupniť turecký trh, najmä poľnohospodárstvo, služby a verejné obstarávania. Dôležitou súčasťou novej dohody by malo byť prihlásenie k demokratickým princípom a rešpektovanie základných ľudských práv.

 

Turecko je piatym najväčším obchodným partnerom EÚ. Od roku 1996, keď bola aktuálne platná obchodná dohoda uzavretá, sa vzájomný obchod viac ako zoštvornásobil. Aktuálne dosahuje až 140 miliárd eur ročne. Pre Turecko je Únia najdôležitejším obchodným partnerom, do krajiny prináša dve tretiny zahraničných investícií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona