Európska komisia chce bojovať proti falzifikátom liekov a šarlatánom

NETKY.SK • 7 September 2016, 14:08 • 2 min
Európska komisia chce bojovať proti falzifikátom liekov a šarlatánom

BRATISLAVA - Brusel chce bojovať proti falzifikátom liekov. Ako informovala Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP), Európska komisia prišla už v roku 2011 so smernicou, ktorá poveruje farmaceutický priemysel v členských štátoch EÚ, aby proti falošným liekom bojoval efektívnejšie.

slovakia

left justify in out

"Falošné lieky často vyrábajú ľudia bez príslušného vzdelania v pokútnych a nehygienických podmienkach. Nepodliehajú žiadnej kontrole. V tom "lepšom" prípade nemusia vôbec obsahovať účinnú látku, v horšom obsahujú látky, ktoré môžu byť škodlivé," konštatovala výkonná riaditeľka AIFP Katarína Slezáková.


V smernici sa hovorí o základných nástrojoch boja proti falzifikátom a o spoločnom cieli, ktorým je vytvorenie nákladovo efektívneho systému pre overovanie farmaceutických výrobkov v každom členskom štáte EÚ. Smernica vstúpila do platnosti tento rok, a práve na jej základe začala Európska federácia inovatívneho farmaceutického priemyslu spolu s európskymi aj lokálnymi partnermi rozvíjať program na zlepšenie ochrany pacientov. "Malo by ísť o elektronický systém, ktorý bude overovať každé balenie lieku na predpis skôr, ako sa dostane k spotrebiteľovi," vysvetlila Slezáková.


Okrem smernice vstúpilo do platnosti aj Delegované nariadenie Európskej komisie, ktoré špecifikuje úlohy a povinnosti zúčastnených strán v štruktúre dodávania liekov pre pacientov. Implementácia systému by mala byť hotová do roku 2019, pričom na Slovensku vedie iniciatívu AIFP v spolupráci s Asociáciou generických výrobcov liekov, Asociáciou dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok a Slovenskou lekárnickou komorou.


Podľa štatistík sa najčastejšie dostávajú do distribúcie falšované lieky na poruchy erektilnej dysfunkcie, srdcovo-cievne choroby, anabolické steroidy, lieky na chudnutie, hypnotiká a sedatíva, analgetiká, antidepresíva, rastové hormóny ale aj lieky na cukrovku. V týchto prípravkoch odborníci po preskúmaní našli zložky ako kyselina boritá, olovnatá farba, jed na potkany, čistiaci prostriedok na podlahy, ťažké kovy, nikel, arzén, či prach z tehál. "Falzifikáty sú pritom naozaj na nerozoznanie od originálov, keďže ich výrobcovia investujú veľa námahy a financií do výroby obalov. Môžu si to dovoliť, keďže často ušetria práve na účinných látkach," dodala Slezáková.


Bojovať proti falošným liekom je podľa AIFP náročné, pretože, ako ukázali štatistiky, až polovica všetkých distribúcií falzifikátov prebehne prostredníctvom internetového predaja, pri ktorom je mimoriadne ťažké vystopovať páchateľa. "Ľudia nakupujú online najmä pre nižšie ceny, ale nezriedka aj z pohodlnosti a kvôli túžbe vyhnúť sa návšteve odborníka. Často však riskujú nákup od spoločnosti, ktorá vôbec nie je lekáreň. Tým sa riziko nákupu falzifikátov samozrejme zvyšuje," vysvetlila Slezáková. Ak chcú ľudia nakupovať cez internet bezpečne, mali by si preto skontrolovať, či sa vybraná lekáreň alebo výdajňa zdravotníckych pomôcok nachádza v zozname držiteľov licencie na stránkach Štátneho ústavu kontroly liečiv.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona