Eurokomisia by rada videla viac zamestnaných migrantov; spája sily s biznisom a odborármi

NETKY.SK • 20 December 2017, 17:31 • 2 min
Eurokomisia by rada videla viac zamestnaných migrantov; spája sily s biznisom a odborármi

BRUSEL - Ťažká úloha, ale Komisia sa snaží: so sociálnymi a hospodárskymi partnermi podpísala takzvané Európske partnerstvo za integráciu (rozumej: integráciu migrantov).

slovakia

left justify in out

Európske partnerstvo za integráciu má stanoviť kľúčové zásady pre uplatnenie utečencov a migrantov, ktorí sa legálne zdržiavajú v EÚ, na trhu práce. Dohodu v mene EK podpísali eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos a komisárka pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssenová.

 

"Všetci aktéri, či už z verejného alebo súkromného sektora, sa musia podieľať na úspešnej integrácii utečencov, a preto chceme spojiť sily. Zaväzujeme sa k tomu, že spoločne so sociálnymi a hospodárskymi partnermi nastavíme model, ktorý bude fungovať nielen na európskej úrovni, ale aj na úrovni členských štátov," oznámil Avramopulos. Podľa neho ide o jediný spôsob, ako migráciu premeniť na skutočnú príležitosť pre utečencov, ako aj pre väčšinovú spoločnosť.

 

Generálny tajomník Európskej konfederácie odborových zväzov (ETUC) Luca Visentini uviedol, že odbory s potešením vstupujú do partnerstva so zámerom podporiť integráciu žiadateľov o azyl a utečencov na trhu práce. "Dúfame, že toto partnerstvo podnieti účinné opatrenia a pomôže získať podporu v praxi. Potrebné sú aj zmeny azylovej politiky EÚ a treba prejsť od opatrení zameraných výlučne na bezpečnosť a kontrolu hraníc k opatreniam zabezpečujúcim väčšiu solidaritu a rešpektovanie ľudských práv," povedal.

 

K tejto téme sa vyjadril aj generálny riaditeľ združenia Business Europe Markus Beyrer. Uviedol, že mnoho utečencov získalo za posledné roky právo zostať na území Európy, preto je potrebné podporiť ich aktívne pôsobenie na trhoch práce a motivovať zamestnávateľov k zamestnávaniu utečencov.

 

K záväzkom, ku ktorým sa prihlásili sociálni a hospodárski partneri, patrí výmena najlepších postupov v oblasti integrácie utečencov na trhu práce - mentorské programy na ich integráciu do pracovného prostredia či uľahčenie identifikácie, posudzovania a dokumentácie zručností a kvalifikácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies