Európska komisia bude na festivale Bažant Pohoda

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 17:55 • 2 min
Európska komisia bude na festivale Bažant Pohoda

BRATISLAVA - Aj tento rok sa návštevníci festivalu Bažant Pohoda v Trenčíne budú môcť zapojiť do štyroch debát Café Európa v EUrópa stage.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku, v tomto stane bude totiž okrem svetovej hudby dominovať aj slovo. V EÚ informačnej zóne budú môcť návštevníci preukázať svoje vedomosti o fungovaní EÚ a vyhrať štýlové letné ceny.

 

EÚ info zóna pri EUrópa stage po všetky tri dni trvania festivalu (9.-11.07.) prítomným festivalovým návštevníkom ponúkne informácie o fungovaní Európskej únie, o možnostiach cestovania, dobrovoľníčenia, štúdia či práce v Európskej únii (EÚ). Prostredníctvom jazykových kvízov, vedomostných súťaží či odpovedí na otázky v európskom kolese šťastia si záujemcovia otestujú svoje znalosti. Úspešní súťažiaci budú za svoju snahu a správne odpovede odmenení cenami od Zastúpenia EK. 

 

Pre ľudí, ktorí chcú zmeniť svoj životný štýl, správať sa šetrnejšie k svojmu okoliu, myslieť kriticky a svojimi aktivitami inšpirovať druhých, budú Café Európa diskusie. Ak sa návštevníci budú chcieť dozvedieť viac o tom, ako možno globálne výzvy pretaviť v lokálnom prostredí, môžu navštíviť EUrópa stage v piatok o 12:00. V diskusii pod názvom "Európsky rok rozvoja 2015: Lokálne riešenia globálnych problémov" do problematiky globálneho vzdelávania a férového životného štýlu zúčastnených uvedú traja hostia. Budú nimi Juraj Hipš z centra environmentálnej a ekologickej výchovy Živica, Boglárka Ivanegová z iniciatívy Jedlé mesto a Tigran Aleksanyan z organizácie GLEN Slovakia. Moderovať diskusiu bude Michal Hvorecký, slovenský ambasádor Európskeho roka rozvoja. 

 

Zastúpenie EK na Slovensku v spolupráci s TEDx Bratislava v sobotu o 12:00 predstaví inú trojicu osobností. Prvý rečník Fero Paulíny pracuje v Aliancii Fair-play a má na starosti dôležité ocenenie pre odvážnych občanov Biela vrana. Miňo Bathory je druhým rečníkom. Je vášnivý fotograf skúšajúci rôzne techniky fotografie a propaguje dierkovú fotografiu a do tretice Sylvia Ciulisová dostala prostredníctvom rôznych darčekových predmetov a dizajnérskych kúskov do popredia tradičný ľudový ornament v podobe značky Slovakiagift. 

 

Ďalšie dve diskusie, moderované publicistom Štefanom Hríbom, ponúknu návštevníkom témy, o ktorých celá Európa hovorí. Piatok o 14:00 bude témou Café Európa "Poďme poraziť korupciu". Pozvanie prijal šéf nadácie Zastavme korupciu Miroslav Trnka. Do sobotňajšej Café Európa diskusie o 14:00 s názvom "Kam sa podel slušný kapitalizmus?" prijali pozvanie Štefana Hríba český ekonóm Tomáš Sedláček a slovenský ekonóm Juraj Karpiš. 

 

"Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku organizuje počas roka pre občanov desiatky podujatí. EUrópa stage na Pohode má medzi nimi špeciálne postavenie. Sme radi, že Európska komisia je už po siedmykrát partnerom tohto skvelého európskeho festivalu. Aj tento rok sme návštevníkom pripravili množstvo rôznych akcií, či už v EUrópa stage alebo v EÚ info zóne," povedal Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. 

 

Na programe EÚ info zóny sa podieľajú workshopmi, projekciami, kvízmi či mini-diskusiami okrem Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku aj európske informačné siete a programy EURES – Európske služby zamestnanosti, práca v Európe, Kreatívna Európa – medzinárodné projekty v oblasti audiovízie, kreatívnych priemyslov a kultúry, Európske spotrebiteľské centrum v SR, Európa pre občanov – podpora európskej pamäte a občianskej participácie, IUVENTA a SAAIC – dve národné agentúry programu Erasmus+. Propagovať sa takisto bude aj Európsky rok rozvoja prostredníctvom aktivít Platformy MVRO. 

 

Programu EÚ info zóny a EUrópa stage ako aj súťaži o lístky na festival Bažant Pohoda 2015 je venovaný samostatný web: https://europa.sk/bazantpohoda2015 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies