Európska komisia: Balkán nie je pripravený na vstup do EÚ

NETKY.SK • 9 Október 2014, 16:38 • 2 min
Európska komisia: Balkán nie je pripravený na vstup do EÚ

BRUSEL - Európska komisia v stredu kritizovala balkánske krajiny uchádzajúce sa o vstup do EÚ za nedostatočný pokrok v sledovaných oblastiach.

slovakia

left justify in out

Výkonný orgán EÚ v každoročnej správe o pokroku v integračnom procese v krajinách snažiacich sa priblížiť k únii píše, že Čierna Hora, Srbsko, Macedónsko, Albánsko, Bosna a Hercegovina ani Kosovo nedosahujú úroveň potrebnú na získanie členstva v blízkom období. Podľa EK musia všetky krajiny pokročiť najmä v boji proti organizovanému zločinu a za slobodu médií.

 

EK poukázala na nevyriešené problémy v spore o názov krajiny medzi Gréckom a Macedónskom, na "nedostatok kolektívnej politickej vôle a koordinácie" v Bosne či pretrvávajúcu vysokú mieru korupcie v Albánsku, Srbsku i Kosovo. Čiernej Hore zase komisia vyčítala nedostatok úsilia pri vyšetrovaní prípadov násilia voči novinárom a uzavretí korupčných káuz. O bezpečnosť novinárov a médií sa zase EK obáva v Srbsku, kde sa podľa nej "zhoršujú podmienky na plnú realizáciu slobody prejavu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona