Európska komisia aktivovala mechanizmus v oblasti civilnej ochrany kvôli Grécku

NETKY.SK • 24 Júl 2018, 18:49 • 2 min
Európska komisia aktivovala mechanizmus v oblasti civilnej ochrany kvôli Grécku

BRUSEL - Európska komisia (EK) informovala v utorok v Bruseli o aktivácii mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany na základe žiadosti o jeho spustenie zo strany Grécka, ktorá prišla v pondelok v neskorých večerných hodinách. V sídelnom meste Únie o tom hovoril hovorca EK Carlos Martin Ruiz De Gordejuela.

slovakia

left justify in out

S ponukou pomoci Grécku v súvislosti s ničivými požiarmi sa podľa neho prihlásili v krátkom čase prvé tri krajiny, Španielsko, Cyprus i Bulharsko. Odvtedy však vyjadrili solidaritu Grécku, deklarovali pripravenosť pomôcť a avizovali vyslanie konkrétnej pomoci do krajiny ďalšie členské štáty Únie. Napríklad nemeckí hasiči už pomáhajú v utorok na mieste, poľský prezident Andrzej Duda, ktorý kondoloval už pozostalým po dvoch poľských obetiach požiarov v Grécku, avizoval vyslanie dvoch hasičských útvarov.

 

Európska komisia je v stálom kontakte s gréckou stranou a je pripravená koordinovať pomoc z iných štátov, ubezpečil jej hovorca. Predseda Európskej rady Donald Tusk uviedol, že pomoc Grécku je na ceste z mnohých členských štátov Únie.

 

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker absolvoval v utorok telefonát s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom, ktorému vyjadril sústrasť v súvislostí s dôsledkami prírodnej katastrofy a ubezpečil ho o všestrannej podpore Bruselu, informoval ďalší z hovorcov EK Alexander Winterstein.

 

Informácie priniesli poľská spravodajská televízia TVN24 a nemecká tlačová agentúra DPA. Pápež František sa modlí za obete ničivých lesných požiarov oceňujúc prácu hasičov a záchranárov v postihnutej oblasti, informovala tlačová agentúra AP.

 

Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin zaslal v utorok do Atén kondolenčný telegram, v ktorom pripomenul, že hlavu katolíckej cirkvi správy o obetiach požiarov v Grécku hlboko zarmútili a pápež vyjadril solidaritu všetkým, ktorých sa dotkla táto tragédia.

 

Počet obetí mohutných lesných požiarov v okolí gréckej metropoly Atény sa podľa aktualizovaných utorkových informácií zvýšil na najmenej 74. Zranených je 164 dospelých a 23 detí, doplnila hovorkyňa hasičov, podľa ktorej nie je žiadne z detí v ohrození života. Počet nezvestných úrady doposiaľ nestanovili.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona