Európska komisi údajne potrestá japonských výrobcov súčiastok do automobilov

NETKY.SK • 26 Január 2016, 12:58 • 2 min
Európska komisi údajne potrestá japonských výrobcov súčiastok do automobilov

BRUSEL - Európska komisia (EK) udelí tresty japonským výrobcom súčiastok do automobilov za dohody o cenách v prípade štartérov a zrýchľovacích komponentov.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dva zdroje. Do údajného kartelu majú byť zapojené firmy Denso, Hitachi a Mitsubishi Electric.


Zo strany EK má ísť o prvý krok v rámci viacerých prípadov v automobilovom priemysle, ktoré by sa podľa plánu mali objaviť v roku 2016. Pokuta je poslednou zo série pokút, ktoré udelili regulačné úrady v USA, v Európe a v Ázii. Tieto kroky sú namierené proti dlhodobému podnikateľskému modelu v tomto priemysle.
Spomínaný model počíta s tým, že ceny nových komponentov, ktoré sa dodávajú do automobiliek, sú relatívne vysoké, následne sú v prípade náhradných dielov ešte vyššie. EK podľa zdrojov agentúry Reuters dala národným orgánom inštrukcie na riešenie tohto prípadu.


Hovorca EK Ricardo Cardoso odmietol situáciu komentovať. Firma Hitachi potvrdila, že čelí vyšetrovaniu, ďalšie firmy odmietli reagovať. EK by mohla udeliť pokutu do výšky 10 % celosvetového obratu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies