Európska filmová akadémia udeľovala európskych "Oscarov"

NETKY.SK • 11 December 2016, 09:05 • 2 min
Európska filmová akadémia udeľovala európskych "Oscarov"

VROCLAV - Európska filmová akadémia (EFA) dnes v poľskom meste Vroclav už 29.-krát slávnostne udelila Európske filmové ceny.

slovakia

left justify in out

Ako informovala EFA na stránke www.europeanfilmawards.eu, bývalý hviezdny predstaviteľ agenta Jamesa Bonda, americký herec Pierce Brosnan, bol tento rok ocenený v kategórii Európska filmová cena za prínos svetovému filmu. Brosnan vo svojom krátkom príhovore vyzval mladých tvorcov, aby "bez ohľadu na politiku svojho štátu boli verní sami sebe, boli odvážni a šli stále vpred".

Európsku filmovú cenu za celoživotné dielo dostal francúzsky scenárista Jean-Claude Carriere (Cyrano z Bergeracu, Neznesiteľná ľahkosť bytia). Európsku filmovú cenu - Prix Eurimages - pre najlepšieho európskeho koproducenta si z Poľska odnáša Leontine Petitová.

Legendárny poľský režisér Andrzej Wajda, ktorý zomrel v októbri, bol in memoriam poctený čestným ocenením EFA. Táto cena bola v minulosti udelená len trikrát - vlani ju dostal britský herec sir Michael Caine a predtým dvaja zakladajúci členovia EFA: Manoel de Oliveira a Michel Piccoli.

Najviac cien podľa očakávania získala dramédia Toni Erdmann (2016) nemeckej režisérky a scenáristky Maren Ade, a to v piatich kategóriách: najlepší európsky film, najlepší režisér a najlepší scenárista, najlepšia európska herečka (Sandra Hüllerová) a najlepší európsky herec (Peter Simonischek).

Európskym objavom a nositeľom ceny FIPRESCI sa stal film Najšťastnejší deň Olliho Mäkiho (Hymyilevä mies) od fínskeho režiséra Juha Kuosmanena.

Európskou komédiou roka je Muž menom Ove z dielne švédskeho režiséra Hannesa Holma.

Víťazom v kategórii Európsky animovaný celovečerný film sa stala švajčiarsko-francúzska snímka Môj život ako cuketa od režiséra Clauda Barrasa.

Najlepším európskym dokumentom je Oheň na mori režiséra Gianfranca Rosiho a v kategórii Európsky krátky film cenu získala trojica autorov: Issa Touma, Thomas Vroege a Floor van der Meulen za snímku 9 dní: Z môjho okna v Aleppe (9 days: From My Window in Aleppo).

Cenu diváka udelilo aj európske filmové publikum, ktoré tento rok ocenilo film Telo od poľskej režisérky Malgorzaty Szumowskej.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies