Európska federácia sestier protestuje proti premenovaniu asistentov

NETKY.SK • 20 Jún 2018, 13:23 • 2 min
Európska federácia sestier protestuje proti premenovaniu asistentov

BRATISLAVA - Európska federácia sestier (EFN) upozornila prezidenta aj premiéra SR, že premenovať zdravotníckych asistentov na praktické sestry bolo nesprávne. Ako uvádza v liste, ktorý zverejnila Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, premenovanie schválil parlament bez ohľadu na názor sestier a bez zmeny študijných osnov na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Toto nedodržanie smernice EÚ bude mať vážne právne dôsledky a začne konanie o porušení práva na Slovensku," uviedol v liste generálny sekretár EFN Paul De Raeve.

Ako upozorňuje EFN, zdravotnícki asistenti nemôžu byť považovaní za praktickú alebo inú kategóriu sestier. Zdravotnícky asistent je odborníkom v ošetrovateľskej starostlivosti s 2 170 hodinami teoretickej a praktickej odbornej prípravy. Zdravotná sestra má aspoň 4 600 hodín teoretickej a klinickej odbornej prípravy.

"Vláda takýmto premenovaním ohrozuje celý systém zdravotnej starostlivosti, ohrozuje bezpečnosť pacienta, ako aj kvalitu starostlivosti," uvádza vo svojom liste De Raeve. (Premenovanie asistentov pritom navrhol poslanec SNS Štefan Zelník, nie vláda, pozn. red.). Nedostatok zdravotných sestier znamená podľa neho nižšiu dostupnosť zdravotnej starostlivosti a zmena názvu asistenta na "praktickú sestru" ohrozuje kvalitu služieb zdravotnej starostlivosti.

Ako uvádza EFN, hazardovanie s terminológiou namiesto riešenia hlavných problémov, ktorými sú nízke mzdy a zlé pracovné podmienky, nie je riešením. "Zmena terminológie len vytvára ilúziu, že tí, čo rozhodujú, prinášajú koncepčné riešenie základných problémov pre túto profesiu a systém zdravotnej starostlivosti," píše vo svojom liste EFN.

Federácia sestier vyzýva slovenských politikov a rozhodujúcich činiteľov, aby túto záležitosť brali vážne a začali prijímať opatrenia na udržanie bezpečnosti pacienta a kvality starostlivosti na vysokej úrovni.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona