Európska ekonomika sa zmieta v neistote, ECB zvažuje dlhodobé úvery pre banky

NETKY.SK • 22 Február 2019, 07:03 • 2 min
Európska ekonomika sa zmieta v neistote, ECB zvažuje dlhodobé úvery pre banky

FRANKFURT NAD MOHANOM - Neistota, ktorá vplýva na rast ekonomiky eurozóny, sa v poslednom období zvýšila, čo znamená, že banka by mohla pristúpiť k ďalším stimulom, pravdepodobne v podobe nového balíka dlhodobých bankových úverov.

slovakia

left justify in out

Ukázal to vo štvrtok zverejnený záznam z posledného zasadnutia vedenia banky, ktoré sa uskutočnilo koncom januára.

 

Predstavitelia ECB sa podľa záznamu obávajú, že spomaľovanie rastu ekonomiky eurozóny môže byť "hlbšie a rozsiahlejšie," než sa pôvodne predpokladalo. Najväčšie obavy vyvoláva rastúci protekcionizmus a spory medzi USA a Čínou, ktoré by mohli viesť k novým dovozným clám. To by znamenalo ďalšie spomalenie rastu svetového obchodu a ekonomiky.

 

img

 

ECB na januárovom zasadnutí ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú, uviedla však, že riziká pre ekonomický rast sa zvýšili. Banka pritom len v decembri ukončila program nákupu aktív, v rámci ktorého za posledné štyri roky nakúpila vládne dlhopisy v hodnote približne 2,6 bilióna eur.

 

img

 

Analytici očakávajú, že banka za takýchto okolností posunie termín nasledujúceho zvýšenia úrokových sadzieb, s ktorým predbežne počíta po lete. Podľa analytikov by sa zvýšenie mohlo posunúť na rok 2020.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies