Európska centrálna banka prekvapujúco znížila úroky

NETKY.SK • 7 November 2013, 16:35 • 2 min
Európska centrálna banka prekvapujúco znížila úroky

FRANKFURT - Európska centrálna banka (ECB) na svojom štvrtkovom zasadaní znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu na nové rekordné minimum.

slovakia

left justify in out

Považuje sa to za reakciu na oslabenie inflácie hlboko pod želanú úroveň, ktoré vyvolalo obavy, že ekonomické zotavovanie eurozóny by sa mohlo zastaviť. Štvrtkové rozhodnutie banky prišlo po tom, ako inflácia v Európskej menovej únii v októbri prekvapujúco spadla na 0,7 %, čiže výrazne pod úroveň 2 %, ktorú si ECB želá. 

Banka svoju hlavnú refinančnú sadzbu znížila na 0,25 %. Sadzbu pre jednodňové sterilizačné operácie ponechala na nule a sadzbu pre jednodňové refinančné operácie znížila z 1 % na 0,75 %. "Potvrdzuje to, ako sa ECB pod vedením Draghiho zmenila. Stali sa dosť proaktívnymi," povedal o kroku ECB ekonóm ING Carsten Brzeski. "Podľa môjho názoru cieľom je ďalšie oslabenie eura," poznamenal. Spoločná európska mena po kroku ECB voči doláru spadla na sedemtýždňové minimum. 

Zníženie refinančnej sadzby bolo podľa makroekonóma VÚB banky Andreja Aradyho skôr prekvapením. “Na druhej strane očakávania na pokles sadzieb ešte v tomto roku výrazne vzrástli po zverejnení najčerstvejších údajov z pracovného trhu a inflácie v minulom týždni,“ dodal Arady. Podľa neho rastúca miera nezamestnanosti a klesajúca inflácia naznačuje, že eurozóna zďaleka neprekonala závažné problémy a vyhliadky rastu ostávajú naďalej krehké. 

Podľa analytika Martina Baláža zo Slovenskej sporiteľne bol hlavným dôvodom pre zníženie sadzieb pokles inflačných tlakov v ekonomike, ktorý sa prejavil aj v októbrovej miere inflácie. “Zníženie sadzieb trhy prekvapilo, keďže väčšina účastníkov trhu očakávala sadzby bezo zmeny,“ dodal Baláž. 

Dvadsaťdva analytikov z 23 oslovených v tohtotýždňovom prieskume agentúry Reuters predpokladalo, že banka na štvrtkovom zasadaní menovú politiku nezmení. V minulotýždňom prieskume agentúry Reuters 44 analytikov z 59 oslovených vyslovilo predpoklad, že ECB pravdepodobne začiatkom budúceho roka do ekonomiky napumpuje viac likvidity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona