Európska centrálna banka ponechala úrokové sadzby na extrémne nízkej úrovni

NETKY.SK • 22 Október 2015, 14:21 • 2 min
Európska centrálna banka ponechala úrokové sadzby na extrémne nízkej úrovni

MALTA - Európska centrálna banka (ECB) pokračuje v politike extrémne nízkych úrokových sadzieb. Banka ponechala úroky v eurozóne na historickom minime. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Rada guvernérov ponechala na svojom dnešnom zasadnutí, ktoré sa konalo na Malte, v súlade s očakávaniami kľúčový úrok na rekordnom minime 0,05 %. Depozitná sadzba zostala na úrovni -0,20 % a jednodňová refinančná sadzba ECB na úrovni 0,30 %. ECB sa od marca snaží podporiť ekonomiku a infláciu v eurozóne programom nákupu dlhopisov. V jeho rámci mesačne pumpuje do ekonomiky eurozóny 60 miliárd eur. Program by mal trvať do septembra 2016 a jeho celková hodnota by mala dosiahnuť 1,1 bilióna eur.

 

Inflácia v eurozóne však zostáva naďalej nízka. V septembri kleslo medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien na -0,1 % z +0,1 v auguste, pričom ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod dvomi percentami. Hlavným dôvodom nízkej inflácie je prudký pokles cien ropy. Šéf ECB Mario Draghi už signalizoval, že centrálna banka môže v prípade potreby ešte viac uvoľniť menovú politiku. Konkrétne akcie sa však v najbližšom čase neočakávajú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona