Európska centrálna banka očakáva výrazný rast miezd v nasledujúcich kvartáloch

NETKY.SK • 9 Január 2023, 15:00 • 2 min
Európska centrálna banka očakáva výrazný rast miezd v nasledujúcich kvartáloch

FRANKFURT NAD MOHANOM - Európska centrálna banka (ECB) očakáva "veľmi silný" rast miezd v najbližších štvrťrokoch, reálne mzdy však budú naďalej podľa všetkého klesať. Dôvodom je pokračujúca vysoká inflácia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá zverejnila najnovšie údaje z Ekonomického bulletinu ECB.

slovakia

left justify in out

Rekordný rast spotrebiteľských cien zasiahol do vývoja reálnych príjmov a firmy postupne začali platy upravovať. To na druhej strane vyvoláva obavy, že vysoká inflácia môže v dôsledku zvyšovania miezd pretrvávať omnoho dlhšie, než sa pôvodne očakávalo. "V najbližších kvartáloch počítame s veľmi silným zvyšovaním miezd v porovnaní s bežným vývojom v minulosti," uviedli ekonómovia ECB. V tejto súvislosti šéfka ECB Christine Lagardová nedávno upozornila, že mzdy v eurozóne rastú podľa všetkého rýchlejšie, než sa pôvodne predpokladalo a ECB musí zabrániť tomu, aby tento faktor ešte pridal k už aj tak vysokej inflácii.

 

Ekonómovia však rast miezd za také veľké riziko nepovažujú. Ako dodali, reálne mzdy budú pokračovať v poklese, keďže zrýchľovanie inflácie bude stále výraznejšie, než tempo rastu nominálnych miezd. "Reálne mzdy sú v súčasnosti omnoho nižšie než pred pandémiou a dá sa očakávať, že budú v poklese pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch," uviedli ekonómovia ECB v bulletine. Odbory tak podľa nich budú počas najbližších rokovaní s vedením podnikov pravdepodobne požadovať zvýšenie miezd, najmä v sektoroch s nízkymi platmi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona