Európska centrálna banka bude pravdepodobne musieť znížiť inflačný cieľ

NETKY.SK • 14 Január 2016, 09:56 • 2 min
Európska centrálna banka bude pravdepodobne musieť znížiť inflačný cieľ

LONDÝN - Nepriaznivý výhľad rastu v Európe v nasledujúcich desaťročiach by mohol viesť k tomu, že Európska centrálna banka (ECB) zníži svoj inflačný cieľ už budúci rok.

slovakia

left justify in out

V stredu to uviedol analytický tím spoločnosti UBS. V súčasnosti je cieľom ECB miera inflácie v eurozóne vo výške takmer dvoch percent. Aktuálne sa miera inflácie pohybuje okolo nuly. "Sú pravdepodobné tlaky na pokles miery inflácie a pre centrálne banky bude ťažšie dosahovať ich ciele. To je dôvod, pre ktorý ECB skôr či neskôr zníži svoj inflačný cieľ,“ povedal Ricardo Garcia, šéf oddelenia európskej makroekonomiky.


Predstavitelia ECB trvajú na dôležitosti zotrvania pri aktuálne platnom cieli. Podľa Garciu to však znamená, že vzhľadom na výhľad rastu by to mohlo banky nútiť do čoraz rizikovejších investícií a do problémového zadlžovania sa. Problémy by potom podľa neho mohli padnúť na plecia Nemecka a ďalších veriteľských krajín.


Vo svojej výhľadovej správe do roku 2050 analytický tím UBS taktiež vyrátal, že EÚ bude musieť prijať 1,8 mil. imigrantov, aby dosiahla mieru expanzie pracovnej sily, ktorá v uplynulom desaťročí pomohla k rastu americkej ekonomike.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies