Európska banka potrebuje viac jasnosti v otázke spôsobu zníženia gréckeho dlhu

NETKY.SK • 16 Jún 2017, 13:10 • 2 min
Európska banka potrebuje viac jasnosti v otázke spôsobu zníženia gréckeho dlhu

FRANKFURT NAD MOHANOM/ATÉNY - Európska centrálna banka (ECB) potrebuje viac jasnosti v otázke, akým spôsobom chcú veritelia znížiť dlhovú záťaž Grécka. Inak nebude môcť nakupovať grécke vládne dlhopisy v rámci programu nákupu aktív, uviedol zdroj oboznámený so záležitosťou.

slovakia

left justify in out

Ministri financií eurozóny sa vo štvrtok (15. 6.) dohodli na uvoľnení ďalšej tranže zo záchranného balíka pre Grécka. Avšak takmer nespomínali potenciálne spôsoby zníženia gréckeho dlhu na udržateľnú úroveň. Veritelia len predbežne súhlasili, že prijmú opatrenia, ktoré by mali viesť k zmierneniu gréckeho dlhu.

 

O konkrétnych krokoch sa však má rozhodnúť až po ukončení súčasného záchranného programu, teda v polovici budúceho roka, pričom podmienkou je jeho úspešné dokončenie. Medzi opatreniami na zníženie dlhovej záťaže by mohlo byť napríklad predĺženie splatnosti dlhopisov alebo zníženie ich úročenia. Grécky dlh v súčasnosti predstavuje približne 180 % hrubého domáceho produktu (HDP).

 

"Je to pozitívny krok správnym smerom, ale je potrebná väčšia jasnosť ohľadom dlhu, aby mohlo byť Grécko zahrnuté do programu nákupu dlhových nástrojov verejného sektora," komentoval zdroj výsledky štvrtkového zasadnutia Euroskupiny.

 

Predstavitelia ECB opakujú, že banka musí považovať grécky dlh za dlhodobo udržateľný, aby mohla nakupovať grécke štátne dlhopisy v rámci svojho programu nákupu aktív. To by však vyžadovalo relatívne konkrétne sľuby týkajúce sa zmiernenia dlhu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona