Europoslankyňa Kochová-Mehrinová prišla o doktorský titul pre plagiátorstvo

NETKY.SK • 16 Jún 2011, 07:22 • 2 min
Europoslankyňa Kochová-Mehrinová prišla o doktorský titul pre plagiátorstvo

Europoslankyňa Kochová-Mehrinová prišla o doktorský titul pre plagiátorstvo

slovakia

left justify in out

img

Renomovaná nemecká univerzita v Heidelbergu odobrala doktorský titul nemeckej europoslankyni z liberálnej FDP Silvane Kochovej-Mehrinovej, pretože jej doktorandská dizertačná práca pozostáva v podstatnej miere z plagiátov. Informoval o tom dnes predseda promočného výboru univerzity Manfred Berg.
      Politička, ktorú jej kolegovia z Európskeho parlamentu zvolili v júli 2009 za jednu zo 14 podpredsedníčok tejto inštitúcie, sa v podozrení z nekalého postupu pri tvorbe dizertačnej práce ocitla pred viac ako dvoma mesiacmi.
      V súvislosti s ním ešte začiatkom mája rezignovala na post šéfky skupiny europoslancov FDP i funkciu podpredsedníčky EP. Navyše odišla aj z predsedníctva nemeckej koaličnej strany.
      Univerzita v Heidelbergu počas uplynulých týždňov skúmala podozrivé pasáže práce europoslankyne. Na približne 80 stranách sa našlo viac ako 120 pasáží, ktoré je treba považovať za plagiátorské. Ich kvantita a kvalita naznačujú, že práca nepredstavuje výsledok samostatnej vedeckej činnosti, konštatoval Berg.
      Autorku práce univerzita vypočula a dostala od nej aj písomné stanovisko.
      Silvana Kochová-Mehrinová sa však trestného stíhania pre porušenie autorských práv obávať nemusí, pretože takýto možný delikt je premlčaný.
      Podobná aféra viedla nedávno v Nemecku k rezignácii spolkového ministra obrany Karla-Theodora zu Guttenberga, ktorému akademický titul odobrala univerzita v Bayreuthe.
      O doktorský titul prišla aj Veronika Sassová, dcéra dlhoročného bavorského krajinského premiéra Edmunda Stoibera. Aj pri posudzovaní jej dizertačnej práce univerzitou v Kostnici sa zistilo, že podstatná časť materiálu je plagiátom.

Zdroj: TASR/DPA, Deutsche Welle



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies