Europoslankyňa A. Záborská nepodporila uznesenie EP o revízii maďarskej ústavy

NETKY.SK • 6 Júl 2011, 09:54 • 2 min
Europoslankyňa A. Záborská nepodporila uznesenie EP o revízii maďarskej ústavy

Europoslankyňa A. Záborská nepodporila uznesenie EP o revízii maďarskej ústavy

slovakia

left justify in out

img

Slovenská europoslankyňa Anna Záborská (KDH) nepodporila dnes uznesenie Európskeho parlamentu (EP) o revízii maďarskej ústavy. "Každý členský štát má právo prijať ústavu, ktorú jeho občania považujú za najlepšiu. O nesúlade zákonov členského štátu s právom EÚ rozhoduje Európsky súd, nie parlament," vysvetlila svoje rozhodnutie pre TASR.
      Spoločný návrh uznesenia o novej maďarskej ústave predložila skupina európskych socialistov (S&D), Aliancia liberálov (ALDE) a frakcia Zelených (GUE/NGL). Hlavným predmetom diskusie v Európskom parlamente bola podľa Záborskej asistenta Petra Stacha najmä ústavná definícia manželstva ako zväzku medzi jednou ženou a jedným mužom a ochrana nenarodeného života.
      "Uznesenie tiež vyzýva Maďarsko, aby rešpektovalo územnú celistvosť okolitých štátov, ale nová maďarská ústava ju nijako nespochybňuje," zdôraznila Záborská. Podľa nej je pre zlepšenie vzťahov medzi Maďarskom a Slovenskom dôležité, aby sa postupne obnovila vzájomná dôvera.
      "Očakávam, že maďarská vláda využije túto príležitosť pri príprave vykonávacích predpisov, na ktoré sa nová ústava odvoláva. Dobré susedské vzťahy sú totiž spoločným záujmom Slovákov a Maďarov," dodala europoslankyňa.
      Europoslanci dnes predmetné uznesenie schválili v pomere 331 hlasov za a 274 proti. Rezolúcia EP o maďarskej ústave vychádzala aj z odporúčaní, ktoré vláde Viktora Orbána adresovala Benátska komisia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies