Europoslanec Škripek: Trumpovo víťazstvo je prejavom nespokojnosti občanov USA

NETKY.SK • 9 November 2016, 12:21 • 2 min
Europoslanec Škripek: Trumpovo víťazstvo je prejavom nespokojnosti občanov USA

BRUSEL – Výsledok volieb v USA je jasným svedectvom Američanov, že sú nespokojní so smerovaním svojej krajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V reakcii na víťazstvo Donalda Trumpa v prezidentských voľbách to dnes vyhlásil slovenský poslanec Európskeho parlamentu Branislav Škripek.

 

"Boh mu žehnaj, aby sa obklopil múdrymi ľuďmi, ktorých bude počúvať, a odolá jednoduchým a populistickým riešeniam," povedal Škripek. Dúfa, že Trump prehodnotí "nešťastné výroky" z kampane a bude sa voči spojencom v Európe správať zodpovedne.

 

"Málokto to čakal, stávkové kancelárie mali kurz 1:4 v prípade Trumpovho víťazstva a teraz je celý establišment, presne ako v prípade brexitu, zaskočený," uviedol europoslanec Richard Sulík. Podľa neho sa občania USA nenechali ovplyvniť politickou propagandou v médiách a prekvapivo hlasovali inak, než médiá aj elity odporučili.

 

Sulíkovi je sympatický Trumpov plán znížiť dane a zdvojnásobiť ekonomický rast, ktorý považuje za reálny. Rovnako na základe predošlých vyjadrení Trumpa dúfa, sa mu podarí dosiahnuť dohodu s Ruskom, čo povedie k ukončeniu vojny v Sýrii.

 

Poslanec EP Eduard Kukan je z volebného víťazstva Trumpa prekvapený. "Dúfam, že jeho prezidentúra sa pre Ameriku nestane historickým prekvapením," zaglosoval europoslanec a dodal, že Trump bude v zahraničnej politike pre mnohých amerických partnerov "veľkou výzvou".

 

Trump je síce nepredvídateľná osoba, ale záleží na tom, aký tím poradcov si vytvorí a aký vplyv bude mať na jeho politiku Republikánska strana, myslí si europoslanec Boris Zala. "V každom prípade sa ale USA od Obamovho progresivizmu obrátia k temnému konzervativizmu s autoritatívnymi črtami," uviedol Zala. Podľa europoslanca sa ukáže, či sú demokratické inštitúcie v USA dostatočne silné a obránia krajinu pred Trumpom.

 

"Myslím si, že zvolením republikánskeho prezidenta významne stúpla šanca na posilnenie demokracie vo svete," zareagoval na Trumpovo víťazstvo europoslanec Miroslav Mikolášik. Neobáva sa, že Trump spácha v zahraničnej politike veľké excesy, keďže v štátnej administratíve je dostatok expertov. Podľa Mikolášika prinieslo pôsobenie Obamu a Clintonovej vo vedúcich funkciách v zahraničnej politike "veľmi rozpačité výsledky".

 

Trumpovi sa zrejme podarilo zvíťaziť vďaka využitiu nálady mnohých voličov, ktorí mali pocit, že aktuálny systém funguje zle a treba zmenu, okomentovala Trumpovo víťazstvo europoslankyňa Jana Žitňanská. Prekvapilo ju, že napriek svojim názorom, slovníku a správaniu vyhral. "Pre Slovensko bude zásadné, aby USA neoslabili kolektívnu obranu a aby ich zahraničná politika zachovala euroatlantické spojenectvo," uzavrela Žitňanská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies