Europoslanca Škripeka nepustili do USA!

NETKY.SK • 2 Február 2017, 15:27 • 2 min
Europoslanca Škripeka nepustili do USA!

BRATISLAVA - Europoslanec Branislav Škripek chcel navštíviť USA, v Istanbule ho však do lietadla nepustili pre pečiatky v pase z blízkovýchodných štátov.

slovakia

left justify in out

Škripek prijal pozvanie do USA na Národné modlitebné raňajky od senátorov Johna Boozmana a Christophera Coonsa, ktorých sa tradične zúčastňuje aj úradujúci prezident USA. Slovenského europoslanca a predsedu ECPM (Európske kresťanské politické hnutie) na letisku v Istanbule odmietla bezpečnostná služba vpustiť do lietadla smerujúceho do Washingtonu a uviazol na dva dni v Turecku.

 

Ako informuje portál Topky.sk v správe "Prvý Slovák obeťou Trumpovho biča na cudzincov: Dôkaz našli poslancovi v pase, šok na letisku", pre zmätok mu pracovníci letiska neuznali doklad ESTA, čo je cestovné povolenie na vstup do USA. Úradníkovi stačilo, že v Škripekovom pase boli pečiatky z krajín Blízkeho východu ako Irak, Libanon a Jordánsko a okamžite mu zneplatnili povolenie a znemožnili tak vstup do lietadla.


„Dlhé dva dni som sa snažil o to, aby mi buď obnovili alebo aktivovali nový doklad ESTA, pretože ako poslanec EP mám z tohto predpisu výnimku. Avšak systém bol tak preťažený, že sa to elektronicky vybaviť vôbec nedalo. Americkí úradníci totiž neboli pripravení na nápor žiadostí, ktorý vznikol po tom, ako vošli do platnosti nariadenia Donalda Trumpa o zákaze vstupu ľudí z krajín, kde pôsobia teroristi,” povedal pre Topky.sk Škripek.

 

Ani po dvoch dňoch však úradníci neobnovili platnosť jeho dokladov potrebných na vstup do USA a musel sa vrátiť naspäť do Bruselu. Škripek tak doplatil na nový zákaz amerického prezidenta, že obyvatelia z vybraných moslimských krajín nemôžu pricestovať do Spojených štátov. Portál dodáva, že Donald Trump vydal 90-dňový zákaz cestovať do USA pre občanov Iraku, Sýrie, Iránu, Sudánu, Líbye, Somálska a Jemenu. Americký program prijímania utečencov je pozastavený na 120 dní.
 

V skutočnosti však Škripek nie je obeťou Trumpovho výnosu, pretože ešte Obamova administratíva prijala pred dvomi rokmi opatrenia, ktoré zakazujú cestujúcim do USA na ESTA povolenie, ktorí navštívili niektoré krajiny Stredného východu, vstup do krajiny. Škripek sa tak nestal "obeťou Trumpovho biča na cudzincov".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona