Europoslanec Škripek: Juncker sa neustále vyhráža Britom

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 09:10 • 2 min
Europoslanec Škripek: Juncker sa neustále vyhráža Britom

BRATISLAVA - Europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO-NOVA) považuje dnešok, ktorým odštartoval odchod Veľkej Británie za najsmutnejšiu etapu v dejinách existencie Európskej únie. Odchod tak dôležitej krajiny je podľa neho jasným dôkazom, že Únia sa nachádza vo vážnej kríze. TASR o tom dnes informovala Elena Burešová z kancelárie europoslanca Škripeka.

slovakia

left justify in out

"Opúšťa nás po 44 rokoch členstva silná krajina a veľmoc, ktorá vždy bojovala za triezvy rozum a realizmus v spolupráci európskych štátov a v európskej integrácii. Rešpektujem rozhodnutie a vôľu občanov Veľkej Británie, ale je mi veľmi ľúto, že to takto dopadlo," konštatoval Škripek.

 

Pripomenul tiež, že pre EÚ je Británia významným obchodným partnerom a prispievateľom do rozpočtu. Podľa Škripekových informácií až 53 percent exportovaných tovarov a služieb z krajín EÚ smerovalo do Veľkej Británie. V roku 2015 prispela Veľká Británia v čistom do rozpočtu EÚ vo výške osem a pol miliardy eur. Ako vojenská veľmoc Veľká Británia prispieva k zabezpečeniu európskej bezpečnosti a stability.

 

"Pevne verím, že rokovania o "rozchode" budú pragmatické, vecné a podarí sa ich stihnúť ukončiť v dvojročnej lehote, ako to predpokladá Lisabonská zmluva," povedal europoslanec.

 

Dodal, že je v tejto súvislosti pohoršený prístupom Európskej komisie. Predseda komisie Jean-Claude Juncker sa podľa Škripeka neustále vyhráža a požaduje od Veľkej Británie zaplatiť za brexit takmer 60 miliárd eur. „Je neprijateľné, aby si takýmto spôsobom vymáhal od suverénnej krajiny politickú pokutu za slobodné rozhodnutie občanov," vyhlásil Škripek.

 

Finančné vyrovnanie považuje europoslanec za prirodzenú súčasť "rozvodu", zvoleným tónom a prístupom "kto nie je s nami, je proti nám" sa však podľa neho nedá dosiahnuť nič, okrem budúcich zlých vzťahov. "Práve opak je v našom záujme, veľkorysosť a diplomacia sú preto jednoznačne na mieste," dodal.

 

Škripek tiež pripomenul pokojné rozdelenia Československa na dva samostatné a suverénne štáty, ktoré vďaka nemu dnes majú najlepšie vzťahy v histórií. "Máme skúsenosť a vieme veľmi dobre, že mierový a pokojný dialóg znamená úspešný proces delenia štátov či vzájomného usporiadania vzťahov a poučenie z tohto príbehu by si mali všimnúť aj predstavitelia EÚ," uzavrel Škripek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies