Europoslanec Boris Zala by v Schengene privítal európsku spravodajskú službu

NETKY.SK • 6 Apríl 2017, 14:57 • 2 min
Europoslanec Boris Zala by v Schengene privítal európsku spravodajskú službu

BRUSEL - Schengen ako priestor otvorených hraníc treba vnímať aj z hľadiska možností pre organizovaný zločin. V rozhovore pre TASR to povedal poslanec Európskeho parlamentu (EP) Boris Zala.

slovakia

left justify in out

EÚ podľa neho bojuje s cezhraničnou kriminalitou, čelí daňovým únikom a praniu špinavých peňazí na celoeurópskej úrovni.

 

"Aj preto sa usilujem, aby minimálne v rámci Schengenu pôsobila jednotná spravodajská služba. Nielen zlepšená spolupráca medzi národnými spravodajskými službami. Tie vždy budú utajovať informácie podľa toho, čo pokladajú za dôležité v danom momente a pre tú-ktorú vládu," uviedol Zala.

 

Za potrebnú považuje európsku spravodajskú službu, ktorá dokáže cezhranične sledovať zločinecké siete, činnosť mafií, pranie špinavých peňazí a daňové úniky. Zala v tejto súvislosti privítal dohodu zatiaľ 16 členských štátov o vytvorení Európskej prokuratúry (EPPO), čiže úradu, ktorý bude stíhať spreneveru a zneužívanie financií EÚ. Tento úrad ale podľa neho nebude účinný bez podpory európskej verzie amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) alebo tajnej služby CIA.

 

"Už z logiky fungovania Schengenu vyplýva, že by sme mali mať aj spoločný orgán, ktorý by sledoval trestnú činnosť a aj činnosť extrémistov schopných pripraviť teroristické útoky," konštatoval Zala.

 

Dodal, že nie je možné, aby napríklad Francúzi včas nevedeli, že z Belgicka ušiel podozrivý terorista. Alebo aby sa slovenské orgány nedozvedeli o tom, že z Maďarska ušiel extrémista, ktorý chce provokovať na Slovensku, lebo nám to tajná služba susednej krajiny neoznámi.

 

Zala upozornil, že od apríla 2013 síce existuje už druhá generácia Schengenského informačného systému (SIS II), ktorý má zvýšiť bezpečnosť a uľahčiť voľný pohyb v schengenskom priestore, ale podľa jeho slov si každá členská krajina vie kontrolovať a strážiť niektoré informácie. Aj preto tvrdí, že musí existovať kontrola na celoeurópskej rovni, najmä v prípade náboženských fanatikov, politických islamistov alebo zradikalizovaných osôb, ktoré sú občanmi krajín EÚ a preto sa môžu voľne pohybovať cez schengenské hranice a pripravovať teroristické útoky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies