Europoslancov môžeme voliť vďaka voličskému preukazu kdekoľvek na Slovensku

NETKY.SK • 9 Apríl 2014, 11:15 • 2 min
Europoslancov môžeme voliť vďaka voličskému preukazu kdekoľvek na Slovensku

BRATISLAVA - Europoslancov môžeme voliť aj mimo miesta svojho trvalého bydliska. Umožní to voličský preukaz, ktorý pre májové hlasovanie bude možné vybaviť už o niekoľko dní, od 24. apríla.

slovakia

left justify in out

Voliči sa musia obrátiť na svoju obec v čase úradných hodín. Na vybavenie voličského preukazu budú mať približne mesiac (do 22.5.). Eurovoľby sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 24. mája. O vydanie voličského preukazu sa dá požiadať osobne, cez splnomocnenú osobu, písomne, ale aj elektronicky. Vybavenie dokladu si netreba nechávať na poslednú chvíľu. Ak na vybavenie preukazu volič splnomocní inú osobu, v splnomocnení musí uviesť svoje osobné údaje, aj údaje splnomocnenej osoby. V prípade písomnej alebo elektronickej žiadosti treba napísať aj korešpondenčnú adresu, na ktorú má obec žiadateľovi voličský preukaz zaslať.

 

Právo voliť do Európskeho parlamentu na území SR majú plnoletí (v deň volieb aspoň 18 rokov) slovenskí občania s trvalým pobytom na Slovensku. Tiež plnoletí slovenskí občania, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku či v inom členskom štáte EÚ. V deň konania volieb však musia byť na Slovensku. Voliť môžu nielen slovenskí občania, ale aj občania iných členských štátov EÚ. Musia však byť plnoletí, mať povolený trvalý pobyt na Slovensku a musia byť zapísaní do zoznamu voličov. O zapísanie do zoznamu musia požiadať v obci, kde majú povolený trvalý pobyt. Urobiť tak môžu najneskôr do 14. apríla.

 

Eurovoľby sa na Slovensku uskutočnia 24. mája. Kandiduje 29 politických strán. Voliť si budeme 13 europoslancov. Ak chceme voliť, nemali by sme si zabudnúť preukaz totožnosti, musíme sa ním pred hlasovaním preukázať. Voliť môžeme aj mimo miesta trvalého bydliska, v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku. Musíme si však na to vybaviť voličský preukaz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies