Europoslanci žiadajú užšiu spoluprácu tajných služieb v boji proti terorizmu

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 07:40 • 2 min
Europoslanci žiadajú užšiu spoluprácu tajných služieb v boji proti terorizmu

BRUSEL - Doterajšie nástroje a nové opatrenia v oblasti prevencie a boja proti terorizmu, ochrany občanov EÚ a stíhania páchateľov boli dnes popoludní predmetom rozpravy poslancov Európskeho parlamentu (EP) s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a holandskou ministerkou obrany Jeanine Hennisovou-Plasschaertovou, ktorej krajina v súčasnosti predsedá Rade EÚ. Na rozprave sa zúčastnila aj šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová.

slovakia

left justify in out

Poslanci zopakovali svoju výzvu členským štátom EÚ na zintenzívnenie výmeny spravodajských informácií a spolupráce tajných služieb. Lídri politických skupín ľudovcov, sociálnych demokratov a liberálov vyzvali na vytvorenie tajnej služby na úrovni EÚ s plnými právomocami vyšetrovať a stíhať teroristov.

 

Predstavitelia ďalších politických skupín žiadali prísnejšie kontroly na hraniciach členských štátov, dobrovoľnú spoluprácu dôveryhodných tajných služieb a opatrenia na miestnej úrovni zamerané na prevenciu radikalizácie.

Slovenský europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ) v tejto súvislosti uviedol, že terorizmus je zločin, ktorý nepozná hranice a nerobí rozdiely medzi svojimi obeťami. Spresnil, že Európa sa musí proti nemu zmobilizovať a posilniť celoeurópsku spoluprácu. Za prvý konkrétny krok považuje prijatie registra cestujúcich v leteckej doprave (EÚ-PNR), ktoré umožní lepšie monitorovanie podozrivých cestujúcich.

 

"Predložili sme písomnú deklaráciu poslancov, ktorá ide nad rámec výmeny spravodajských informácií vnútri EÚ a volá po operatívnej spolupráci bezpečnostných zložiek EÚ, USA, Ruska, Číny a ostatných partnerov. K platnosti tejto deklarácie je potrebných 376 podpisov," uviedol poslanec József Nagy (Most-Híd).   Poslanec Branislav Škripek (OĽaNO) dodal, že pre účinnejší boj proti terorizmu treba nielen zlepšiť spoluprácu tajných služieb a výmenu informácií o pohybe teroristov na území EÚ, ale je nutné takisto sledovať ilegálne mešity v Európe, ktoré sú "miestom, kde imámi radikalizujú mladých ľudí", a zakročiť proti takýmto praktikám.   Ivan Štefanec (KDH) v súvislosti s rozpravou pripomenul, že v posledných mesiacoch boli Európania svedkami viacerých zlyhaní tajných služieb.

 

"Lepšia spolupráca a výmena informácií je kľúčom k ďalším akciám. V Európskej ľudovej strane sme pripravili sériu návrhov, vrátane prevencie nárastu extrémistických nálad medzi mladými ľuďmi a odrezania finančných tokov pre teroristické skupiny," zdôraznil Štefanec.   Podľa poslankyne Anny Záborskej (KDH) sa terorizmus živí strachom a proti strachu sú najlepšou zbraňou informácie. Preto je podľa nej potrebná lepšia spolupráca členských štátov v oblasti výmeny a analyzovania informácií - tak je možné účinne predchádzať teroristickým útokom.

 

"Pri riešení terorizmu potrebujeme do istej miery aj európske riešenia. Útoky v Belgicku odhalili, že závažné problémy existujú aj vo fungovaní domácich tajných služieb a orgánov činných v trestnom konaní. Členské štáty by si preto mali upratať aj pred vlastným prahom," upozornila v tejto súvislosti poslankyňa Jana Žitňanská (NOVA).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies