Europoslanci za SR chcú požiadať Pašku, aby mohli vystupovať v NR SR

NETKY.SK • 6 Júl 2014, 14:47 • 2 min
Europoslanci za SR chcú požiadať  Pašku, aby mohli vystupovať v NR SR

BRATISLAVA - Slovenskí europoslanci pripravujú list pre predsedu Národnej rady (NR) SR Pavla Pašku, v ktorom ho požiadajú, aby im umožnil vystupovať v parlamente. Povedala to dnes europoslankyňa Monika Flašíková Beňová (Smer-SD, S&D) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

slovakia

left justify in out

"Všetci trinásti poslanci za Slovensko sme pripravili list, neviem či ho nakoniec aj všetci trinásti podpíšu, aby sme požiadali predsedu Národnej rady SR, aby umožnil poslancom Európskeho parlamentu (EP) za Slovenskú republiku vystúpiť v nejakých časových intervaloch v pléne NR SR," povedala Flašíková Beňová. Túto tému podľa nej otvoril poslanec EP Richard Sulík (SaS, ALDE) a dodala, že v NR SR by tak vznikol priestor, kde by europoslanci mohli informovať o svojej činnosti. Tiež uviedla, že slovenskí europoslanci by sa chceli zúčastňovať zasadnutí Výboru NR SR pre európske záležitosti, ako aj zasadnutí ďalších výborov národného parlamentu. "Tam, kde sa možno práve bude viesť diskusia o nejakej téme, ktorá sa zároveň bude preberať v Európskom parlamente," spresnila europoslankyňa. List podľa nej zatiaľ Paškovi neposlali, pretože europoslanci ho ešte pripomienkujú. Pripravený by mohol byť v pondelok (7.7.).
      

"Treba povedať veľmi úprimne, že právne poslanci Národnej rady SR boli najmenej aktívni, čo sa týkalo pripomienkovania európskej legislatívy," uviedla Flašíková Beňová. Sulík si myslí, že keby europoslanci mohli vystupovať v NR SR, zvýšilo by to aj aktivitu poslancov národného parlamentu vo vzťahu k európskej legislatíve.
      

Europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO, ECR) pripomenul, že poslanec NR SR Jozef Viskupič z OĽaNO takýto návrh do parlamentu predložil, no neuspel s ním. "My nemôžeme prísť do sály, my môže prísť na balkón. Slovenský europoslanec nikdy nemal povinnosť aspoň raz za rok predniesť správu o svojej činnosti," povedal. Zároveň poznamenal, že Výbor NR SR pre európske záležitosti zasadá v dňoch, keď sú europoslanci v Štrasburgu.
      

Diskutujúci sa dotkli aj témy ochrany slovenských záujmov v Európskom parlamente. Podľa poslankyne EP Anny Záborskej (KDH, EPP) môžu slovenskí europoslanci chrániť záujmy Slovenska najmä na pôde výborov europarlamentu. Dodala, že aj keď 13 poslancov v 751-člennom pléne málokedy môže zvrátiť nejaké rozhodnutie, vo výboroch je podľa nej mnoho príležitostí chrániť záujmy Slovenskej republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies